Svjetska ljestvica: Finci najsretniji narod na svijetu, Hrvati nesretniji i od većine susjeda

Najsretniji narod na svijetu su Finci. Odmah poslije Finske nalaze se Norveška, Danska, Island i Švicarska.

Objavljeno je najnovije Svjetsko istraživanje sreće za 2018. godinu. Najsretnija država na svijetu je Finska – tamo se duboko poštuju ljudska prava: ravnopravnost spolova, zaštita životne sredina, sustav obrazovanja i ravnoteža između rada i rada.

Odmah poslije Finske nalaze se Norveška, Danska, Island i Švicarska. Kada je riječ o državama Europske unije, najsretniji su ljudi u Austriji, koij su na ovoj rang-listi zauzeli visoko 12. mjesto. Iza njih su Nijemci, na 15. mjestu.

Istraživanje o sreći, koje provodi Gallup International, pokazalo je da su Finci najsretniji narod, ali građani te zemlje nisu suglasni s tom ocjenom.

“Finici, ali i ostali nordijski narodi po prirodi su introvertni, teško pokazuju emocije, kako lijepe, tako i one tužne. Po tim odlikama, oni su potpuna suprotnost recimo latino-Amerikancima, koji imaju burnije reakcije”, rekao je Meik Wiking, direktor Instituta “Happiness Research”, prenosi BBC.

U regiji su najsretniji Slovenci, a najnesretniji Bosanci i Hercegovci.

Kao i u mnogim istraživanjima, i u ovom je Slovenija, kada je riječ o bivšim jugoslavenskim republikama, najbolje rangirana i nalazi se na “visokom” 51. mjestu. Iza nje, na 78. mjestu nalazi se Srbija.

Nešto “nesretniji” su građani ostalih bivših jugoslavenskih republika, pa se tako Crna Gora našla na 81.

Hrvatska je na 82. mjestu, a sedam mjesta iza je i Makedonija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na posljednjem mjestu u regiji, odnosno na 93. mjestu u svijetu, piše radiosarajevo.ba.

Facebook Komentari