Sastanak Plenkovića s izvanrednim povjerenikom, te predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća i Udruge dobavljača, Vidaković zahvalila Martini Dalić

U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom, njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća i Udruge dobavljača.

Gotova je konačna verzija nagodbe Agrokorovih vjerovnika. Time su pregovori završeni, a o konačnom tekstu glasovat će se danas.

Nagodbu smo radili zadnjih mjeseci, finalizirali zadnji tjedana, uskladili sa velikom većinom vjerovnika koji su bitni za glasanje i usuglasili sa pravnim timovima. Ne očekujem bitne probleme oko toga, rekao je Peruško.

Marica Vidaković, predsjednica Privremenog vjerovničkog vijeća rekla je kako je najteži posao iz njih. Sad je vrijeme implementacije. Očekujemo da kompanija počne normalno funkcionirati. Zahvalila se Vladi jer, kako je rekla, ovo je bila politička hrabrost izići s ovakvim zakonskim okvirom, te Martini Dalić na prisnosu i zalaganju u ovom procesu u ime svih dobavljača.

Predsjednik Udruge dobavljača Marin Pucar uoči sastanka rekao je kako misli da je ovo danas finalizacija procesa. Ne znam što će reći Trgovački sud jer nisam sudac, ali pretpostavljam da će prihvatiti ovaj koncept nagodbe. No najbitnije je da su preživjeli svi dobavljači Agrokora. Mislim da su otklonjenje najveće prepreke za sve kompanije koje su imale regresne obveze, bileterlanim razgovorima je to nadam se, riješeno. Žao mi je da Adris nije dio te priče. Dobavljači su u svemu dali svoj doprinos tako da u naredne četiri godine očekujemo naplatu graničnog duga kroz ovu nagodbu.

Sergej Volk, predstavnik Sberbanka u Privremenom vjerovničkom vijeću, kazao je da će poduprijeti nagodbu. Drago nam je da smo postigli dogovor. Svi su sretni, neki su sretniji, no to je proces koji ima mnogo stranki i vrlo je kompleksan, kazao je. Naveo je da će otprilike za sat vremena na Privremenom vjerovničkom vijeću poduprijeti nagodbu, a idući korak bit će implementacija nagodbe, za koju moraju osigurati da bude napravljena kako treba.

Očekujemo da se ova saga o Agrokoru završi. Odluku o tome kako ćemo glasovati donijet ćemo nakon što čujemo što nam premijer ima za reći, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Mato Brlošić neposredno prije ulaska u Banske Dvore na sastanak s premijerom.

Popustio je i jedan od tri vjerovnika koji nije htio pristati na prijedlog nagodbe sve do kraja – tvrtka Alca.

Nakon jučerašnjeg sastanka udruge dobavljača, i oni su odlučili podržati nagodbu. Zadovoljni su, kažu, jer će se naplatiti bolje nego što bi se naplatili da se slučaj Agrokor rješavao predstečajnom ili stečajnom nagodbom, javlja HRT.

Konačna verzija nagodbe na 3000 stranica: Ruskim bankama 47 %, Knightheadu 12 % Agrokora

Share This Article