Plenković i Milas izazvali skandal među iseljenicima u Argentini: Hrvatska Vlada odlučuje na totalitaran i nedemokratski način poništiti imenovanje gospodina Hasenaya

Iseljenici iz Argentine poslali su pismo Zvonku Milasu s izrazima negodovanja koje prenosimo u cijelosti:

Gospodin Zvonko Milas

Predstojnik Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvtaske

U mjesecu travnju 2017. godine Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Argentini je zamolilo Medjudruštveni Odbor Hrvatskih Udruga i Ustanova u Argentini da po uputama Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske treba izabrati dva predstavnika iz hrvatske zajednice Argentine, koji će se uključiti u novi saziv Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To je takodjer bilo obavljeno pred 4 godina, kada je takodjer Medjudruštveni Odbor organizirao izbore.

7. svibnja 2017, u prostorijama hrvatskog Doma, održali su se izbori, gdje su sudjelovale 31 Udruge koje su birale izmedju 4 kandidata, svi ugledni članovi Hrvatske zajednice u Argentini i sa profilima prikladnim uvjetima koje ste postavili iz Državnog Ureda . Izabrani su dva kandidata: Gospodja Iva Vidić (Koju je predložilo Društvo “Circulo Croata de Socorros Mutuos DockSud”) y gospodin Mirko Hasenay (kojeg je predložila Hrvatska Republikanska Stranka).

Na žalost i za naše veliko iznenađenje dne 26.travnja ove godine, primili smo obavijest preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini pismo potpisano od Gospodina Zvonka Milas gdje se traži da se izabere novog predstavnika u Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske koji bi zamjenio gospodina Mirka Hasenay.

U vezi sa razrješenjem Mirka Hasenay kao predstavnika Savjeta izjavljujemo da kategorično odbacujemo tu odluku jer smatramo da gosp. Mirko Hasenay nema nikakve veze sa promocijama ili veličanjem autoritarnih ili antidemokratskih aktivnostima koje bi se suprostavljale Ustavu Republike Hrvatske. To smatramo neistinito, i uvredljivo.

Takodjer nam nije jasno da se to dogodilo nakon što je Mirko Hasenay bio prihvaćen od Veleposlanstva, kao i od Hrvatske Vlade. Osim toga da je takodjer i prisustvovao prvom sastanku Savjeta koji se održao u Zagrebu u prosincu 2017. godine, i gdje je u kratkom vremenu sa ostalim savjetnicima kao i sa službenicima Vlade razgovarao o raznim projektima i suradnji. Neočekivano i nakon neke vrste medijskog linča na Argentinske Hrvate koje je pokrenuo jasno protuhrvatski portal, Hrvatska Vlada odlučuje na totalitaran i nedemokratski način poništiti imenovanje gospodina Hasenaya.

Ova odluka s kojom se ne poštiva demokratska volja Hrvata u Argentini nanosi ogromnu štetu odnosima Domovine s Izvandomovinstvom, baš suprotno ciljevima i zadacima Savjeta i Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dovodi do odluke Upravnog Odbora Medjudruštvenog Odbora Hrvatskih Udruga i Ustanova u Argentini, ne suradjivati kod izbora novog savjetnika u zamjenu gospodina Mirka Hasenay.

Na kraju, nemožemo da ne izrazimo poštovanje prema Vama kao bivšem branitelju i dobrom Hrvatu i još jednom žalimo štetu nanjetu nama Hrvatima u Argentini, a i Uredu kojeg presdtavljate, samo zato što se privilegiralo stranačke pa i osobne interese prije svetih interesa Hrvatskog Naroda.

S poštovanjem, Jure Dragičević Glavni Tajnik

Facebook Komentari