Kolakušić o Lex Agrokoru i nagodbi: Taj zakon je nakaradan, a čak ni njega nisu poštovali

Sudac Mislav Kolakušić komentirao je gostujući na N1 nagodbu i predstojeće ročište za Agrokor.

“Ovo je još jedan u nizu tužnih dana za pravo u RH. Vjerovnicima je zabranjeno da sudjeluju u postupku. Taj zakon je nakaradan, a čak ni njega nisu poštovali”, poručio je Kolakušić, podsjetivši da je prema zakonu u nagodbi trebalo sudjelovati stalno vjerovničko vijeće, a ne privremeno u kojem se nalaze čak pravni subjekti koji su namirili svoja dugovanja.

Dodaje da Lex Agrokor, koji opetovano naziva nakaradnim, propisuje da u postupku sudjeluju izvanredni povjerenik, stalno vjerovničko vijeće, sud i ministarstvo. “Kad smo išli bez stalnog vjerovničkog vijeća kao da smo išli bez suda”, smatra Kolakušić

Naglašava kako tvrdnja da se spašavaju radna mjesta nije potkrijepljena niti jednom činjenicom i dokazom. Ni sada se ne zna kako tvrtke posluju, u postupak su uvučene i tvrtke u kojima Agrokor ima samo 25 posto vlasništva.

“Najgore je što milijuni hektara poljoprivrednog zemljišta nestaju, idu strancima. Milijuni kvadrata koji su poklonjeni Todoriću, tek sklapanjem roll upa su te nekretnine opterećene, građani ostaju bez zemljišta, bez koncesija, bez koncesija na vode”, pojašnjava Kolakušić i dodaje da ruske banke nisu imale hipoteke i osiguranja, a sada postaju vlasnici nešto manje od pedeset posto koncerna, onoga što je bilo naše. “Sada se sve to briše, nestaje i postaje drugi vlasnik. Mali dioničari i hrvatski građani nikad neće moći vratiti to zemljište”, smatra sudac.

Dodaje i da je prvi počeo priču o autorima zakona, jer kad se autori skrivaju, znači da se zakon piše u nečijem interesu. Smatra da USKOK ne može tvrditi kako nije bilo nezakonitosti, jer je nadležan samo za mali broj kaznenih djela.

Facebook Komentari