26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Bivša pravobraniteljica za djecu: Manipulacija i medijsko eksponiranje malog Cesarea ostavit će...

Bivša pravobraniteljica za djecu: Manipulacija i medijsko eksponiranje malog Cesarea ostavit će strašne posljedice, majci je odavno trebalo izreći teške mjere

Hrvatski mediji jutros su osvanuli s dramatičnim naslovnicama kojima je u prvom planu slučaj malenog Cesarea.

Kao što je 100posto već pisao, danas je počeo novi pokušaj oduzimanja djeteta, koji je ponovno praćen prosvjedom, blicevima fotoaparata i vriskom, a u prvom planu je maleni Cesare koji, kako navode mediji, viče i plače jer želi ostati s majkom. Dijete je jutros iza 10.30 sati u policijskom automobilu odvedeno od majke i na taj se način ispunila pravomoćna sudska odluka koja je vrlo jasna – dijete treba živjeti s ocem.

Institucije su zakazale

Trakavica oko njegove ‘ovrhe’, odnosno oduzimanja majci Nini Kuluz kako bi se izvršila sudska odluka dodjele skrbništva ocu koji živi u Italiji, za donedavnu pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić nedopustiv je slučaj manipulacije institucijama.

Portal 100posto je nju kontaktirao jer je baš za njenog mandata slučaj i započeo, a zanimalo ih je koliko je ispravno tako maleno dijete izlagati tolikoj medijskoj pompi, te jesu li institucije u ovom slučaju zakazale. Milas Klarić kaže kako je ovo presedan i jasan pokazatelj kako pravna država u Hrvatskoj uopće ne funkcionira.

“Taj slučaj odavno je otišao predaleko i majci se odavno trebala izreći neka mjera. U najmanju ruku nadzor nad roditeljstvom, ako ne i nešto teže. Ovo je čista manipulacija institucijama, a medijsko eksponiranje djeteta na ovaj način je apsolutno nedopustivo i štetno. Medijsko eksponiranje u ovakvoj količini imalo bi štetne posljedice i na odraslu osobu, a kamoli ne na dijete. Slučaj malenog Cesarea jasna je povreda dječjih prava i školski primjer kako se ne bi trebalo raditi”, rekla je Milas Klarić.

Kaže kako su državna tijela pogriješila u samom početku, jer nisu poštovali pravomoćnu sudsku odluku.

‘Njemu je dio života nepovratno uništen’

“Trebalo je reagirati po sudskoj odluci, no to se nije napravilo. Svako otezanje samo je nanijelo štetu djetetu. Ovo je sjajan primjer toga kako pravo ima smisla samo ako se odluke donose i provode odmah, hitno. Sve što je vezano uz djecu mora biti hitno, a svako otezanje institucija ima nesagledive posljedice. Ovakva praksa nije dobra ni za koga, a najmanje za dijete, koje će sigurno imati ozbiljne posljedice i traume. Njemu je jedan dio života bespovratno uništen”, kaže bivša pravobraniteljica za djecu.

Ističe kako je u svemu važna i uloga medija, koji su sudjelovali u eksponiranju malog Cesarea, ali dodaje kako je puno veća odgovornost na policiji i pravosudnim institucijama koje nisu na vrijeme ispoštovale jasnu i pravomoćnu sudsku odluku.

Inače, Milas Klarić je i prošle godine upozoravala kako je katastrofalna situacija u kojoj se sudbina djeteta odlučuje na cesti, te isticala kako se mora poštovati rad institucija i sudova, ali tada ju nitko nije poslušao, piše 100posto.

Završena mučna ovrha nad malim Cesareom: Pustite me na miru, želim ostati ovdje, gubite seee

Odvjetnik majke ovršenog Cesarea: Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti

Najnovije

Još iz rubrike