Turski brod dotegljen: Kakvi sve to brodovi plove našim morem i koliko je blizu mogućnost velike ekološke katastrofe

Ad

“Ovaj brod je 1993. godište i plovio je iz Turske u slovensku luku Kopar te je vozio 3.000 tona magnezita”, kazao je načelnik splitske Postaje pomorske policije Joso Vujići izrazio zadovoljstvo što je plovilo policijske ophodnje iz Splita sudjelovalo u ovakvom pothvatu pomoći u spašavanju.

“Brod je trenutno siguran, ovakvog ga u daljnju navigaciju nećemo pustiti sigurno, dok se ne pregleda sve detaljno i dok se na propisan način saniraju oštećenja. Posada je u hotelima koliko znam, dio posade je je jučer otišao, ostala su petorica koja su jutros prebačena u Rogoznicu”, kaže Ivan Paušić, voditelj inspekcije Lučke kapetanije Split.

Iz Trogira se u Dnevniku Nove TV javila reporterka Sofija Preljvukić.

“Otkad je brod stigao, radi se na ispumpavanju vode iz potpalublja. Jer koliko god se sanirao čini se da ovaj brod stalno propušta more. Stigle su ovdje i specijalizirane cisterne za prihvat vode jer to je ipak more pomiješano sa svim uljima i mastima iz strojarnice i ne može tek tako biti izbačeno u more ovdje na obali.

Da je brod potonuo, s njim bi potonulo i 3000 tona magnezita i oko 70 tona goriva i maziva. Otvara se i pitanje kakvi sve to brodovi plove našim morem i koliko je blizu mogućnost velike ekološke katastrofe. Vidjeli smo,ovaj brod imao je sve dozvole,a evo puca tijekom plovidbe.Očito negdje se događaju propusti”, izvijestila je Preljvukić.

Facebook Komentari