Puhovski: Predsjednica ne zna tko joj glavu nosi, Plenković nije ugrožen dok HDZ ima sve u rukama

Gostujući u N1 studiju uživo politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je aktualna politička događanja.

Kako komentirate odnose Pantovčaka i Banskih dvora. Premijer je jučer kazao da su odnosi odlični. Je li to nevjerojatna izjava s obzirom na sve što se događa?

Plenković se kao i svi drugi premijeri prije njega, posebno Milanović, prema predsjednici ponaša malo odozgo, s pozicije moći. Odnosi nisu odlični, ali problem nije u njemu ni u njoj već je krivo sustavno postavljen odnos, a to bi trebalo riješiti Ustavom jer inače ćemo uvijek imati nerelevantne sporove koji služe za zabavljanje publike.

Mislite li da bi predsjednika/predsjednicu države trebalo birati u Saboru?

To govorim više od deset godina, kolega Sokol i ja smo još prije deset godina predložili jedan dokument koji je čak bio na saborskom odboru, ali je počela buka pa je to obustavljeno. Ako se bira ovako onda predsjednica mora imati svoje ovlasti u koje nitko ne dira, ako se bira u parlamentu, kao u većini zapadnih demokracija, onda se ovlasti svode na protokolarne ukoliko nije riječ o izvanrednom stanju. Ustavna stvar nije jasno riješena i Ustav treba mijenjati, ali to je pitanje političke volje da se to zaista učini.

Predsjednica je ta koja sukreira vanjsku politiku, ali prema onom što vidimo ona radi jedno, a Vlada i premijer drugo.

Tako je, oni imaju jedino sukreiranje kaosa, oni se dogovaraju samo kada moraju o personalnim pitanjima o veleposlanicima. Inače svatko ima svoju priču. Ona dovede Vučića, a Vlada je protiv toga. Nezamislivo je u normalnoj državi da dovedete šefa susjedne države, a da je Vlada protiv toga, bez obzira tko je u pravu.

Predsjednica je već u kampanji za predsjedničke izbore?

Ona računa da će dobiti izbore, a za to ima dobru šansu.

Jedna od tema koje je izabrala za kapmanju je demografska obnova i ostanak mladih u Hrvatskoj. Prošli tjedan je u Bruxellesu izjavila je da je najveći nedostatak EU-a, ali i prednost, to što su otvorene granice. Ona tvrdi da je ta izjava izvučena iz konteksta.

To je rekla, nije izvučeno iz konteksta. Ona je zakasnila s tom temom, to je tema koja je već godinu dana prvorazredna tema. Kada su već svi o tome nešto rekli, ona se sjetila toga iako nema ovlasti za to. Ona je tu doista pomiješala mnoge stvari, jer, kako bi rekli stručnjaci, ne zna tko je u igri. Narodski bi se reklo ne zna tko joj glavu nosi. Malo je nosio Karamarko, malo Bujanec, pa malo Plenković, pa Vučić, a sad se opet našla u nekom vakuumu. Ali bez obzira na to ona ima šanse na predsjedničkim izborima.

Što ako je ne podrži Plenković i HDZ?

Meni se čini da Plenković, ako je ne pordrži, onda je tjera da ide protiv HDZ-a. Ne vidim da HDZ ima dovoljno jakog kandidata koji bi išao protiv nje, niti bilo tko drugi. Stekla je određenu popularnost. Ako je ne podrži, tjera je na to da se protiv njega okrenu u stranci.

Drži li Plenković sve konce u HDZ-u?

Premijer nije ugrožen dok HDZ ima sve u rukama, a ima sve u rukama. Nitko na Konvenciji HDZ-a nije spominjao Plenkovića, a to je bilo ona – ne spominji moje ime uzalud. U ovom trenutku on ni u kojem trenutku nije ugrožen u stranci, jedino će biti ako loše prođe na europskim izborima ili na prijevremenim parlamentarnim ako do njih dođe. Ali stvarni problem bi mogli biti redovni parlamentarni izbori, ali do tada se puno toga može dogoditi.

Facebook Komentari