Konačna verzija nagodbe na 3000 stranica: Ruskim bankama 47 %, Knightheadu 12 % Agrokora

Uoči dana kada će finalni nacrt nagodbe vjerovnika Agrokora biti predan na Trgovački sud u Zagrebu, koji bi ga trebao i objaviti, Večernji donosi detalje dokumenta koji se sastoji od 3000 stranica i u kojem su definirane razine otpisa potraživanja vjerovnika, vlasnička i korporativna struktura novog Agrokora, kao i posebni dogovori s dijelom vjerovnika.

Prije predaje dokumenta sutkinji Trgovačkog suda Nevenki Siladi Rstić privremeno vjerovničko vijeće glasovat će u utorak ujutro o nacrtu nagodbe, a očekuje se da će dokument dobiti jednoglasnu podršku vijeća koje se sastoji od dva predstavnika dobavljača, predstavnika Knighthead Capitala, Sberbanka te predstavnika domaćih banaka. Doznajemo da ruske državne banke u novom koncernu imaju gotovo 47 posto udjela kojima su naplatili 1,4 milijarde eura kredita koje su Sberbank i VTB bank odobrili Agrokoru. Sberbank ima nešto više od 39 posto imovine, a VTB ostatak.

Vlasnicima obveznica potraživanja su osporena pa će na sudu morati dokazivati pravo na naplatu ulaganja udjelom u koncernu, ali je za njih rezerviran paket dionica do 25 posto. Pritom se za Knighthead Capital rezerviralo oko 12 posto udjela u Agrokoru. Treća veća vlasnička skupina sastoji se od domaćih banaka koje će se naplatiti s gotovo 12 posto ukupnog kapitala u novoj vlasničkoj strukturi.

Zagrebačka banka i Splitska banka imaju najveće udjele. Svoj će dio dobiti i dobavljači koji su se djelomično naplatili kroz 505 milijuna eura isplata tijekom procesa izvanredne uprave pa im za 214 milijuna eura preostalog duga ostaje oko četiri posto novog Agrokora. Oni imaju i poseban dogovor o tome da će im se tijekom četiri godine poslovanja Agrokora isplatiti dodatnih 70 milijuna eura graničnog duga u gotovini, ali to ovisi o uspješnosti poslovanja Konzuma, a tu je i dogovor kojim se garantira plasman domaće robe na police Konzuma, Idee i Mercatora diljem regije tijekom idućih pet godina.

Uvjet za isplatu duga je EBITDA Konzuma od 38,8 milijuna eura. I Sberbank ima poseban dogovor po kojem će mu se isplatiti 60 milijuna eura u četiri godine, ovisno o uspješnosti poslovanja cijelog Agrokora. Dodatno, Agrokor će od njih kupiti 18 posto Mercatora, a zauzvrat će dobiti 1,6 posto uključenih u ukupni udjel u Agrokor.

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka….

Facebook Komentari