VIDEO HDZ obilježava 29. obljetnicu utemeljenja, evo što kaže Plenković

HDZ obilježava 29. obljetnicu utemeljenja. Svečanost se održava na Jarunu, gdje je bila i osnivačka skupština – 17. lipnja 1989.

Skupština je bila dogovorena u hotelu Panorama, ali je zbog zabrane održana u barakama NK Borac na Jarunu.

U registar političkih stranaka HDZ je upisan 5. veljače 1990. 48 članova osnivača za predsjednika je izabralo dr. Franju Tuđmana, poslije prvog hrvatskog predsjednika.

Na Jarunu je u tijeku utakmica između članova stranke i humanih zvjezda koja se održava svake godine, tako da na terenu vlada natjecateljski duh i atmosfera. Nakon utakmice slijedi i zajedničko druženje.

U spomen na ovu svečanu, važnu obljetnicu stigli su članovi predsjedništva stranke, te velik broj utemeljitelja stranke, a nešto ranije položeni su i vijenci kod spomen ploče dr. Franje Tuđmana.

Stranka ovu obljetnicu dočekuje nakon iznimno burne političke godine, u koaliciji s HNS-om, a nedavno je usvojen i novi strankački statut kojemu je cilj demokratizirati stranku, te koji donosi neke novosti poput mogućnosti unutarstranačkog referenduma, a uže vodstvo će se birati po načelu jedan član jedan glas.

U svom uvodnom govoru predsjednik stranke Andrej Plenković naglasio je kako je HDZ iznimno iskusna, jaka stranka s međunarodnim ugledom te kako je ondje gdje bi želio dr. Franjo Tuđman. Osvrnuo se i na pitanje prava nacionalnih manjina i rekao kako je ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio preduvjet za međunarodno priznanje Hrvatske.

Nakon svečanog dijela odgovarao je na novinarska pitanja te prokomentirao još neke teme, između ostalih, odnos s predsjednicom te pitanje Agrokora. Premijer je rekao kako se s predsjednicom vidio u četvrtak te kako će se čuti idući tjedan. Govoreći o Agrokoru rekao je kako je izvanredna uprava sa svim ostalim dionicima učinila napore da donesu odluku o nagodbi. Nakon toga očekujem sazivanje ročišta od strane trgovačkog suda, izglasavanje nagodbe i potom normalno funkcioniranje kompanije, očuvanje radnih mjesta i budućnost hrvatskih kompanija u suradnji s Agrokorom, istaknuo je premijer, javlja HRT.

Facebook Komentari