Zorko: Hrvatska reprezentacija nije ni Vrbanovićeva ni Mamićeva, već jedina koju imamo

Hrvatska će igrati značajnu ulogu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ima izuzetno pravičnog i kompetentnog izbornika i naciju iza sebe, rekao je bivši hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević gostujući u emisiji Otvoreno.

Naša reprezentacija po mojim procjenama može jako daleko otići. Ima koncentrat talenta kakvu malo koja reprezentacija ima. Mislim da će atmosfera biti prava, jedina koja smije biti što mi daje za pravo da nas ubrajam u favorite prvenstva, uz Brazil, Njemačku, Francusku i Argentinu, rekao je Blažević pa dodao: Dalić ima savršen uvid. Čestitam mu već sada koliko je ušao u analizu protivnika. Svaki naš nogometaš je kompletan i može igrati više pozicija. Očekujem da će svatko od njih nadmašiti svoje kapacitete jer je ovo predstava u kojoj nema kalkuliranja. Modrić je naravno glavna karika.

Hoće li pravni problemi nakon uhićenja Zdravka Mamića utjecati na igru važnih karika naše reprezentacije, Luke Modrića i Dejana Lovrena? U onom trenutku kada Modrić obuče svoj dres samo razmišlja kako dati sve od sebe, kao i Lovren. To su floskule s pritiskom, istaknuo je Blažević.

Urednik sportske redakcije HTV-a Stjepan Balog i glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko složili su se s Blaževićem. Štoviše, uvjereni su kako tek slijedi prava euforija.

U Kalinjingrad je već stiglo dosta navijača, vozili su se po 15 sati i već su došli tamo. Bit će minimalno 3000 hrvatskih navijača na utakmici protiv Nigerije. Pobjeda je ono što diže atmosferu. Nakon toga ovaj pravosudni slučaj ponovno pada u drugi plan i mislim da to neće utjecati na Modrića i Lovrena, rekao je Zorko.

Sociolog Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu ne misli tako.
Ne radi se samo o 15-ak igrača već o ukupnoj atmosferi oko reprezentacije koja je nepovoljna. Većina naših građana ne osjeća da će ova naša reprezentacija postići dobar uspjeh. Nogomet shvaćam kao zajednicu publike, medija, dužnosnika, sudaca, igrača… Da sad pitamo vaše gledatelje što je važnije suđenje Mamiću, spektakularni bijeg i sudbina ili uspjeh naše reprezentacije. Puno ih više zanima slučaj Mamić nego što se zbiva oko reprezentacije. Ako odemo u četvrtfinale po tome ćemo pamtiti SP, ali ako ispadnu nakon skupine po Mamiću. Pogledajte atmosferu 1998. kada nas je nogomet spajao. Međutim, ovog puta mislim da su ti utezi preveliki, rekao je Lalić.

Blažević mu je odgovorio: Bolje vladam ovim područjem pa ću vam reći sve suprotno od Lalića. Osjetio sam puls nacije i atmosferu. Dosta im je ovoga i onoga, svi se žele radovati i doživjeti afirmaciju Hrvatske. A nogomet nas je uvijek znao dignuti visoko čega je svjestan svaki Hrvat. Hrvatski je puk iza reprezentacije.

Nitko ne spori da je hrvatski nogomet opterećen problemima, međutim pustimo ljude da igraju nogomet. Hrvatska nogometna reprezentacija je za mene svetinja. Pravo je čudo da je uz takvu infrastrukturu, ulaganje u sport i situaciju u kojoj je država tamo gdje jest. Od kad je Dalić došao gotovo da nema nikakvog iskakanja. Kada ste u glavama dobro posloženi i kada štima u reprezentaciji, onda je to dobra priča, smatra Balog.

Zorko je istaknuo kako je to ukupno deseto veliko natjecanje na kojem nastupa Hrvatska, zemlja po novom popisu s manje od 4 milijuna stanovnika: Hrvatska reprezentacija nije ni Vrbanovićeva ni Mamićeva, već jedina koju imamo što se vidi prema reakcijama ljudi. Mogli smo vidjeti kako je fantastično ispraćena na Svjetsko prvenstvo.

Facebook Komentari