Odvjetnik: Nema izručenja Mamića, on je slobodan građanin

Zdravko Mamić u petak se pojavio pred Sudom BiH, gdje se održalo ročište prema zahtjevu Republike Hrvatske, koja traži njegovo izručenje.

S obzirom da je gospodin Mamić državljanin BiH, da odredbe ugovora o izručenju između Republike Hrvatske i BiH ne pružaju mogućnost da se Mamić izruči, nema uvjeta za izručenje. S obzirom na prirodu kaznenih djela nema elemenata istovjetnosti i sud je odlučio da nema izručenja, rekao je njegov odvjetnik Zdravko Rajić.
“Mamić je slobodan građanin što se tiče ovoga postupka”, kazao je odvjetnik.

Podsjetimo, Mamić je noć proveo u pritvoru, a u 10 sati pojavio se na ročištu. Na sudu su mu postavljena tri pitanja: Tko je i što je, ima li državljanstvo Bosne i Hercegovine i želi li biti izručen.

Mamićeva obrana rekla je kako on ne prihvaća izručenje Hrvatskoj. “Završeno je ročište o ekstradiciji Zdravka Mamića. Sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović upitala ga je zna li zbog čega se nalazi pred Sudom. Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu, a sutkinja ga je upozorila da dok traje postupak pred Sudom, svaku promjenu adrese mora prijaviti. Rekao je da je državljanin Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da posjeduje matične brojeve obje države”, ispričala je reporterka N1.

“Rekao je i da je po zanimanju menadžer u sportu. Njegov branitelj je kazao da Mamić ne prihvaća dobrovoljno izručenje Hrvatskoj jer nema zakonskih uvjeta shodno činjenici da je državljanin BiH”, dodala je reporterka N1 uz napomenu da je Mamić rekao da se radi “o montiranom procesu”, i da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.
Na ročištu su bili Mamićev odvjetnik u BiH Zdravko Rajić, kao i njegov brat Zoran.

Facebook Komentari