Rasterećenje plaća ili niži PDV: Ivan Vrdoljak kaže – razgovarat će se o tome

Nakon HNS-a i drugi vladin koalicijski partner HSLS zalaže se da se umjesto smanjenja PDV-a smanje davanja iz plaće. Sada ovo polako prerasta u politički problem.

O toj je temi u Dnevniku Nove TV sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom razgovarala reporterka Sabina Tandara Knezović.

Rasterećenje plaća ili niži PDV, čija će biti zadnja?

Mi smo stav HNS-a i moj osobni stav već nekoliko puta izrekli. Moramo nužno dodatno rasteretiti plaće da bi povećali njihov neto iznos i dali potporu daljnjoj potrošnji. Može se razgovarati o snižavanju PDV-a. Pitanje je koji je kapacitet proračuna – da li horizontalno za 1 posto ili vertikalno u pojedinim sektorima – o tome će raspravljati koalicijski partneri. Izaći ćemo s najboljim mogućem rješenjem.

Premijer je bio vrlo jasan – to je predizborno obećanje i ide se u smanjenje PDV-a, a kasnije će se razmišljati o eventualnim dodatnim rasterećenjima.

To je potpuno legitimno – pitanje je samo trenutka i količine. Mislim da nam je prioritet smanjiti porezna opterećenja plaća i ukinuti najveću stopu od 36 posto. To govorim jer nam veliki broj znanstvenika, liječnika, pilota, IT stručnjaka odlazi u inozemstvu zbog preopterećenosti plaća na visokim razinama. To moramo hitno ukinuti.

Hoće li to biti vaš svojevrsni uvjet premijeru? Zoranu Milanoviću ste radili probleme s porezom na nekretnine.

Isto kao i sada oko poreza na nekretnine.

Je li vam dovoljno važno da bi se mogli ponašati na isti način?

Porezi su sigurno jedna od temeljnih politika. Naša nova moderna politika HNS-a – razgovor, suradnja, kompromis i rezutat…

Jeste li razgovarali o tome s premijerom?

Nekoliko puta – i s premijerom i s ministrom financija.

Koji su vam argumenti bili?

Da trebamo povećati plaće.

Kakav ste feedback dobili?

Oni su zainteresirani, samo trebamo vidjeti u kojem trenutku i volumenu.

U cijeloj ovoj priči gubi lokalna zajednica. Kako biste nadoknadili njihov gubitak?

To ne možemo više raditi. Jedinice lokalne i regionalne samouprave su već dovoljno izgubile iz svojih proračuna u nekoliko zadnjih godina pa i u mandatu Vlade u kojoj sam ja bio član. Sva nadoknada mora ići iz općih poreznih prihoda.

Je li to izvedivo?

Izvedivo je, kako ne. To smo već sada napravili. Fondom za poravnanja, jedinice lokalne samouprave koje su bile financijske potkapacitirane već sada su dobila dodatna sredstva iz državnog proračunu za bilo koju aktivnost. Ovo nije pitanje da teret nekih politika trebaju podnijeti gradovi, općine i županije, već proračun Republike Hrvatske koji je ionako dosta centraliziran.

Zadnjih dana sa svih strana se slila lavina kritika Vladi, među njima i one predsjednice. Ima li temelja među tim kritikama. Čuli smo i strane investitore da sve stoji – što radi Vlada?

Jednim dijelom sigurno. Vlada je dovela obrazovnu reformu pred učionice.

Ali sada govorimo o investicijama…

Vlada sada ima rast od 2,5 posto u prvom kvartalu. Cilj je da imamo 2,8 posto. Postoji rast BDP-a, a vlada je povećala i kreditni rejting te samim time kamatne stope i Vladi i javnom dugu i privatnom sektoru. Ima niz dobrih rezultata, ali nikad nema savršenog svijeta. Kada smo dobili poruku Europske komisije da ozbiljno krenemo s reformama, osobno sam rekao da to treba shvatiti ozbiljno.

To se godinama govori, ali očito nitko ne provodi reforme dinamikom kojom bi trebalo.

Obrazovna reforma je već tu, prva faza porezne reforme je primjenjena s dobrim rezultatom. Sada ide druga faza porezne. Sve to ima svoju dinamiku, koja nije pretjerano brza. Trebamo ići u petu brzinu.

U kojoj ste sada brzini?

U trećoj

Čuli smo državnog odvjetnika oko afere Borg – što tu očekujete?

Nemam nikakve informacije o tome…

Neka pritvaranja?

Apsolutno se na bavim time, to je pitanje za službe institucije. Ja kako predsjednik HNS-a i koalicijski partner Vlade radim na analizi porezne reforme – kako podići plaću i obrazovanu reformu ubacimo u veću brzinu.

Koliko će biti nezgodno ako istraga krene i premijer bude pozvan za svjedoka?

Trebaju svjedočiti oni koji mogu svjedočiti. Ja sam nekoliko puta sudjelovao na arbitražnim procesima i raznim drugim svjedočenjima.

Ali, ovo je malo drugačije…

Ja nemam s time problem. Kad god mene država pozove da svjedočim ili sudjelujem u arbitražnim procesima, ja ću poštovati naš sustav.

Premijer: Rekli smo da ćemo smanjiti PDV, i napravit ćemo to; Evo što kaže o mogućim novim saznanjima oko Grupe Borg

HNS o referendumskim inicijativama: To je populizam opasnih namjera, tražit ćemo ocjenu ustavnosti

Facebook Komentari