Premijer: Rekli smo da ćemo smanjiti PDV, i napravit ćemo to; Evo što kaže o mogućim novim saznanjima oko Grupe Borg

HDZ u srijedu u Virovitici održava sjednicu Kluba zastupnika, a premijer Andrej Plenković u je izjavi medijima komentirao i dnevno-političke teme.

Građanska inicijativa Narod odlučuje u ranije u srijedu predala je potpise prikupljene za referendumske inicijative koje su pokrenuli. Premijer kaže kako će najprije Ministarstvo uprave provjeriti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li broj onakav kako to organizatori kažu. Nakon toga Saborski odbor će Ustavnom sudu uputiti pitanje o ustavnosti referendumskih pitanja.

Na pitanje hoće li udovoljiti predsjednici koja želi sudjelovati u predsjedanju Europskom unijom, rekao je:” Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastacim predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima NATO-a. Što se tiče priprema za predsjedanje, komuniciramo, razgovaramo.”

Govoreći o poreznom rasterećenju premijer je rekao kako je prvi dio porezne reforme donio velika rasterećenja i gospodarstvenicima i građanima, te kako je zahvaljujući tome velikom broju građana porasla plaća.

“U izbornom programu rekli smo da ćemo biti prva Vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a, i to ćemo napraviti. Pristup drugoj fazi bit će cjelovit. Mijenjat će se i drugi zakoni, a ne samo onaj o PDV-u. Vjerujem da će doprinosi i drugih stranaka biti konstruktivni”, rekao je Plenković.

Na pitanje strahuje li što će još javnost doznati o grupi Borg, rekao je: “Ne, ja se u to ne miješam.”

Što se tiče predsjedničinih demografskih mjera koje je predstavila u utorak, premijer je rekao da se one odnose na populacijsku politiku.

“Zamolit ćemo nadležno ministarstvo da to pogleda. Ako su te mjere financijski izvodive, spremni smo ih razmotriti. Na populacijsku i demografsku politiku uložili smo preko milijardu i 900 milijuna ljudi. Moj pristup i pristup Vlade vrlo je konkretan i sustavan”, rekao je.

I što se tiče povećanja mirovina koje traži SDP, premijer kaže da Vlada “razmišlja cjelovito”.

Hrvatska nogometna reprezentacija otputovala je na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Što se tiče odlaska dužnosnika u Rusiju, premijer, kao i predsjednica, kaže kako će o tome razmisliti ako se reprezentacija plasira u drugi krug natjecanja. Na pitanje je li u redu ići u Rusiju na Svjetsko prvenstvo i istodobno nametati sankcije zemlji domaćinu, Rusiji, odgovorio je kako “nisu to stvari koje su međusobno povezane”.

“Ono što je nama važno je da Hrvatska ostvari uspjeh”, poručio je premijer, prenosi N1.

Jelenić o aferi Borg: Javnost će brzo saznati ima li elemenata kaznenog djela i hoće li biti istrage

Facebook Komentari