Predsjednica RH u Bruxellesu: Izrazila sam Tusku zabrinutost zbog migracijskih trendova; Plenković još nije stigao proučiti moj veliki dokument

Ad

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović boravi u dvodnevnom posjetu Bruxellesu. Susrela se u srijedu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon sastanka s Tuskom kazala je novinarima u Bruxellesu da su razgovarali o prioritetima Europske unije kao i o hrvatskom predsjedanju 2020. godine. “Bit će to zahtjevno razdoblje puno izazova za EU, ali i za Hrvatsku”, kazala je Grabar-Kitarović i kazala kako Hrvatska želi zadržati istu razinu dostupnog financiranja iz EU.

“Izrazila sam mu zabrinutost zbog migracijskih trendova. Treba naći zajedničko rješenje koje će se baviti uzrocima migracija, a ne poticati migracije. Politika o azilu u EU treba biti čvrsta i solidarna. Kada bi došlo do pojačanja migracijskih valova ne bi bilo fer da se oslanjamo na vanjske države nego da se svi zajedno suočimo i zajedno se pripremimo za moguće pojačan dolazak migranata”, kazala je Grabar-Kitarović.

Kazala je da su razgovarali i o rješavanju pitanja imena Makedonije te od Tuska tražila da EU više prati stanje u BiH i nadolazeće izbore u toj državi. “Moramo osigurati da BiH bude stabilna država koja će dobiti status kandidatkinje. Hrvatska joj je spremna u tome pružiti pomoć i potporu”, kazala je Grabar-Kitarović.

Tusk ostaje neutralan u vezi arbitraže sa Slovenijom

“Tusk mi je rekao da ostaje neutralan po pitanju arbitraže sa Slovenijom”, kazala je Grabar-Kitarović koje je sa Tuskom razgovarala o otvorenim graničnim pitanjima sa susjedima.

Na pitanje koliko predsjednica može sudjelovati u predsjedanju EU, Grabar-Kitarović je odgovorila da “u Ustavu stoji da Hrvatsku u Europskom vijeću predstavljaju predsjednik i Vlada”.

“Ostavljam predsjedniku Vlade poslove oko EU jer je u to dnevno uključen, ali želim dati doprinos u kreiranju predsjedanja”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da Vlada primarno vodi taj proces. Kazala je i da je uoči ovog posjeta Bruxellesu razgovarala s premijerom Andrejom Plenkovićem. “S premijerom sam razgovarala o svojem odlasku u Bruxelles, a u mojoj delegaciji je i državna tajnica Zdravka Bušić, tako da je Vlada uključena u ove moje aktivnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

Kazala je da s premijerom Andrejem Plenkovićem još nije razgovarala o njezinim demografskim mjerama. Premijer i ona dogovorili su se čuti i vidjeti ovih dana.

“To je veliki dokument i treba uzeti vremena kako bi ga proučio. To je paket mjera koji se treba primjenjivati kao sveobuhvatna strategija koja će imati akcijski plan. Već sama porezna rasterećenja bi dovela do poboljšanja stanja”, kazala je Grabar-Kitarović.

Tijekom boravka u Bruxellesu predsjednica Grabar-Kitarović održat će predavanje na Centru za europsku politiku (European Policy Centre) na temu: „Pet godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji: do sada učinjeno i pogled unaprijed“ („Five years of Croatian EU membership – Taking stock and looking ahead“) te se susresti s hrvatskim državljanima koji rade u institucijama Europske unije, stoji u priopćenju Ureda predsjednice, prenosi N1.

DOKUMENTI Prezentacija i mjere populacijske politike Predsjednice RH

Znanstvenik s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta napravio istraživanje, tužna istina: Do sad se iselilo 348.000 ljudi, za pet godina ostat će samo uhljebi i starci…

Facebook Komentari