Predaja potpisa za referendum: “Narod odlučuje” okuplja se točno u podne, u koloni idu pred Sabor

Inicijativa Narod odlučuje predat će u Saboru zahtjev za raspisivanje referenduma kojim žele promjenu izbornog sustava.

Prije dolaska u Sabor članovi inicijative okupit će se u povorku ispred kule Lotrščak točno u podne te uputiti prema Markovu trgu, gdje će Organizacijski odbor u 13 sati predati zahtjev za raspisivanjem referenduma predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Iz inicijative “Narod odlučuje” objavili kada će nositi potpise u Sabor pa postavili pitanje za ministra Kuščevića
Svoje zahtjeve potkrijepili su, kako je objavila Inicijativa, s 397.024 prikupljena potpisa građana za prvo pitanje te 390.189 potpisa za drugo.

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: ‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.'”

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: “Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.'”

Nakon provjere potpisa i ako se utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, odluku o raspisivanju referenduma donosi Sabor, piše dnevnik.hr.

Košić održao nadahnutu propovijed o dezerterstvu: Da, ja pozivam da ih skinemo s vlasti!

Facebook Komentari