Podolnjak o referendumu Narod odlučuje: Ja kao profesor Ustavnog prava vjerujem da su pitanja u skladu s Ustavom

Ad

Zastupnik MOST-a i profesor ustavnog prava Robet Podolnjak poručio je da su referendumska pitanja inicijative Narod odlučuje u skladu s Ustavom.

Nakon što su predani potpisi za refrendum inicijative Narod odlučuje, zastupnik MOST-a Robert Podolnjak rekao je da će se o pitanjima razgovarati na Odboru za Ustav te da vjeruje da će nakon toga o tome odlučivati Ustavni sud.

“Ja kao profesor Ustavnog prava vjerujem da su pitanja u skladu s Ustavom. Vidjet ćete kvalitetna obrazloženja uz prvo i drugo referendumsko pitanje, sada ćete vidjeti detaljna obrazloženja. Ustavni sud traži da ona moraju biti kvalitetna, a u obrazloženju je odgovoreno na pojedine istupe ustavnopravnih stručnjaka koji su imali svoje prigovore”, rekao je Podolnjak.

Međuostalim u obrazloženjima se odgovara na prigovor da izbornu problematiku treba regulirati Ustavom. Podolnjak kaže da se izlažu primjeri drugih EU država te da postoji relevantna dobra praksa.

Također kaže da su se političari trebali suzdržavati i biti odmjereni u svojim izjavama o Inicijativi, no da se to ne može očekivati od svih jer se inicijativa direktno odnosi na njihova mjesta u Saboru nakon idućih izbora.

“Nije za očekivati da će svi o tome govoriti objektivno kada ih to realno zahvaća Ne radi se o iracionalnom prijedlogu. To je legitiman cilj, o tome su političari najmanje pozvani da govore javno. To je pitanje za građane”, rekao je Podolnjak.

Inicijativa Narod odlučuje Saboru predala je Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav. Objavili su nove brojke prikupljenih potpisa: 405.352 prikupljena potpisa građana za prvo pitanje i 407.469 za drugo.

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: ‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.’”

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: “Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.’”

Facebook Komentari