VIDEO: Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un s čak tri leta krenuo za Singapur. Još uvijek se ne zna tko mu plaća troškove boravka

Nastojanja DNR Koreje da odvuče pozornost u igri skrivača oko dolaska sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Singapur pokazale su se u punoj snazi jučer, kad je on doputovao na summit gdje se ima susresti s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom.

Tri su zrakoplova u kratkom roku poletjela prema Singapuru iz Pyongyanga, iz zračne luke u kojoj toliko posla obično nema cijeli dan.

Jedan od njih bio je zastarjeli ruski Ilyushin Il-62 iz sovjetskih vremena, osobni zrakoplov diktatora Kim Jong-una, službeno poznat kao “Chammae-1” (Jastreb-1, po korejskoj nacionalnoj ptici) ili kako ga na Zapadu zovu – “Air Force Un”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Zadnjih se dana u svjetskom tisku pisalo kako je Singapur određen za mjesto summita između ostaloga i zato jer je grad u dometu vremešne letjelice s jednim rezervoarom goriva.

Zastarjeli ruski Ilyushin Il-62 iz sovjetskih vremena, osobni zrakoplov diktatora Kim Jong-una, službeno poznat kao “Chammae-1” (Jastreb-1, po korejskoj nacionalnoj ptici) ili kako ga na Zapadu zovu – “Air Force Un”

Ali, Kim Jong-un nije bio u njemu. Doletio je nemjerljivo pouzdanijim Boeingom 747 Air Chine. Po portalu za praćenje letova Flightradar 24, zrakoplov je poletio koristeći se standardnim kodom leta, CA122, kakve imaju zrakoplovi na redovnoj liniji od Pyongyanga do Pekinga.

Usred leta, prilikom skretanja na jug, taj je kod promijenjen u CA061, javlja francuska novinska agencija AFP.

Sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una su potom od zračne luke do hotela prevezli u konvoju s dvadeset vozila. Stotine Singapuraca natiskale su se uz ulice kako bi ga fotografirali. Nije im to uspjelo jer su vozila imala zatamnjena stakla, što inače u Singapuru nije dopušteno čak niti njihovu premijeru.

Kim Jong-un nije bio u svom zrakoplovu Air Force Un. Doletio je u Singapur nemjerljivo pouzdanijim Boeingom 747 Air Chine. Po portalu za praćenje letova Flightradar 24, zrakoplov je poletio koristeći se standardnim kodom leta, CA122, kakve imaju zrakoplovi na redovnoj liniji od Pyongyanga do Pekinga

Gomila novinara i fotoreportera Kim Jong-una je namjeravala dočekati ispred hotela Regis gdje će odsjesti. Prilaz hotelu bio je, međutim, ograđen i prekriven, a preko noći se ispred zdanja povećala i količina raslinja što zaklanja pogled u lobi.

Osim tri službene fotografije koje je objavila singapurska vlada, Kim Jong-una u prvim satima boravka u Singapuru nije vidio nitko.

Pretpostavlja se da će Kim Jong-un odsjesti u 335 ‘kvadrata’ prostranom i raskošno uređenom predsjedničkom apartmanu na 20. katu hotela čije zidove krase skupocjene slike bjeloruskog slikara židovskog podrijetla, Mojše Zaharaviča Šahałaŭa, poznatijeg po imenu Marc Chagall.

Cijenu apartmana hotel ne navodi na svojim stranicama, ali slični apartmani, primjerice u New Yorku, koštaju 35.000 dolara po noćenju.

Tko će platiti račun, još se uvijek ne zna. Sjevernokorejci imaju povijest uspješnih pokušaja da njihove račune plaćaju drugi.

Južna, Republika Koreja je tako podmirila njihove troškove na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu.

Glasnogovornik južnokorejske vlade kazao je da se takav potez i ovaj put zasad ne razmatra, a Amerikanci kažu da im to ne pada na pamet.

Premijer Republike Singapur, Lee Hsien Loong rekao je u nedjelju da njegova Vlada troši oko 20 milijuna dolara za organizaciju summita na kojem se imaju susresti američki predsjednik Donald John Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un,  od čega je otprilike pola troškova potrošeno na sigurnost.

“To je cijena koju smo spremni platiti. To je naš doprinos međunarodnoj zajednici”, rekao je premijer Republike Singapur.

Sjevernokorejski hotelski račun premijer Republike Singapur nije niti spomenuo. Američki predsjednik Donald John Trump je jučer, trideset i šest sati prije početka summita sletio u singapursku zračnu luku predsjedničkim zrakoplovom Air Force One, te se potom susreo s premijerom Republike Singapur, Lee Hsien Loongom. (Theo Ljubić,  Reuters, AFP)

Facebook Komentari