VIDEO: Autrijski kancelar Sebastian Kurz obećao da će se boriti protiv antisemitizma i podržavati Državu Izrael

Republika Austrija će se boriti protiv antisemitizma u Europi i zagovarat će sigurnosne potrebe Države Izrael, izjavio je danas u Jeruzalemu austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kancelar Republike Auatrije, Sebastian Kurz se nalazi u trodnevnom posjetu Državi Izrael tijekom kojeg nastoji premostiti zastoj u odnosima dviju država zbog pronacističke prošlosti krajnje desne stranke u vladajućoj austrijskoj koaliciji. Naime, austrijsku Slobodarsku stranku (FPOe) osnovali su nakon Drugog svjetskog rata bivši nacisti, a stranački vođa i austrijski vice kancelar Heinz-Christian Strache održava kontakte s ekstremnim desnim skupinama.

Premijer Džave Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu priredio je doček dobrodošlice austrijskom kancelaru i dočekao ga otvorenih ruku. Nazvao ga je “odvažnim” i “pravim prijateljem Države Izrael i židovskog naroda”

“Uvjeravam vas da ću se odlučno boriti protiv svih oblika antisemitizma u Europi, bilo onog koji postoji od prije ili uvezenog antisemitizma novijeg datuma”, kazao je austrijski kancelar Sebastian Kurz izraelskim i svjetskim novinarima u Jeruzalemu, javlja njemačka novinska agencija DPA.

“Pokušat ćemo podići svijest u Europi o posebnoj situaciji i posebnim sigurnosnim potrebama Izraela”, dodao je austrijski kancelar.

Sebastian Kurz je oformio vladu s FPOe u prosincu, a Država Izrael je potom bojkotirala sve kontakte s ministrima iz te stranke i dala naputak izraelskim dužnosnicima da u ministarstvima koje vodi FPOe surađuju samo s ostalim državnim službenicima.

Premijer Džave Izrael, Benjamin “Bibi” Netanyahu priredio je doček dobrodošlice austrijskom kancelaru i dočekao ga otvorenih ruku. Nazvao ga je “odvažnim” i “pravim prijateljem Države Izrael i židovskog naroda”.

“Pozdravljamo austrijsko predsjedanje EU-om s početkom 1. srpnja. Jučer ste rekli da bi Europa trebala uzeti u obzir sigurnosne potrebe Države Izrael. Mislim da je to vrlo važno”, kazao je izraelski prmijer Benjamin “Bibi” Netanyahu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Desna Vlada austrijskog kancelara Sebastiana Kurza se pokazala kao snažan zagovornik Države Izrael i Republika Austrija je jedna od četiriju zemalja EU-a koje su se odazvale pozivu da sudjeluju u svečanosti premještanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Na svečanosti su nazočile još Češka Republika, Mađarska i Republika Rumunjska te oko 30 ostalih zemalja svijeta.

Izrelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu je također izrazio veliko zadovoljstvo posjetom austrijskog kancelara Sebastiana Kurza Zapadnom zidu, svetom židovskom mjestu u Starom gradu u Jeruzalemu.
“Nadam se da će i ostali europski čelnici slijediti vaš važan primjer”, kazao je izraelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu.

Izrelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu je također izrazio veliko zadovoljstvo posjetom austrijskog kancelara Sebastiana Kurza Zapadnom zidu, svetom židovskom mjestu u Starom gradu u Jeruzalemu.

“Nadam se da će i ostali europski čelnici slijediti vaš važan primjer”, kazao je izraelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu. (Theo Ljubić,  Reuters, DPA)

Share This Article