Savjeti kako zaštiti ljubimce tijekom velikih vrućina

Hrvatsku ponovno očekuje paklene vrućine i temperature iznad 35 stupnjeva Celzijevih. Mi se možemo sami rashladiti, hladni napitak, klima, terasa u hladu…ali kako se u svojim krznenim bundama osjećaju vaši ljubimci možete samo zamisliti.  Za mnoge od nas ljeto najljepše doba godine, puno vremena provodimo vani, a godišnji odmor jedva čekamo…

Kako bi im barem malo olakšali donosimo vam nekoliko savjeta:

Protiv vrućine pas si ne može sam pomoći ako mu mi to ne omogućimo. U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, posebno treba paziti na top da mu je zdjelica s vodom puna kada ostaje sam, a preporučila bih da se ostavljaju i 2 do 3 zdjelice s vodom jer se može desiti da pas jednu prevrne pa žeđa cijeli dan. Stan u kojem ostaje pas dok ste vi na poslu potrebno je zamračiti, a ukoliko imate klimu ostavite je da radi.

Za vrijeme jakih ljetnih vrućina općenito treba izbjegavati vožnju pasa u autu bez obzira na to ima li auto klimu ili ne.
Pas treba biti na mjestima s mnogo propuha i u sjeni nekog drveta ili strehe. Obavezno ga trena nekoliko puta na dan politi vodom, pogotovo crne, tj. tamnodlake pse, koji su osjetljiviji na Sunčevu svjetlost od bijelih pasa.

Ako psa vodite sa sobom na put:

Prije puta dajte mu svakako da se dobro napije svježe vode, a i za vrijeme vožnje nemojte s njom štedjeti. Svakako učinite nekoliko stanki na putu.

Uzmite sigurnosti radi od kuće hranu na koju je vaš pas naviknuo, u dovoljnim količinama. Računajte s tim da će vaš pas na odmoru možda više jesti s obzirom na to da se više kreće i da je sve oko njega uzbudljivije nego kod kuće. Nemojte mu davati sirovo meso – postoji velika opasnost od infekcije!

Hranite svog psa suhom gotovom hranom, ali počnite s privikavanjem psa na ovu hranu nekoliko tjedana prije odlaska na put.
U psećem kovčegu moraju se naći i njegove zdjele za jelo, igračke, njegov pokrivač, dakako i povodac (sigurnosti radi ponesite i rezervni), brnjicu i pseće kolačiće da ima nešto grickati na putu.

Visoke temperature kao i sunčanje psi podnose vrlo loše, značajno su osjetljiviji od nas. Ponekad promatram pse koje njihovi vlasnici u najboljoj namjeri vode sa sobom na plažu i razmišljam o tome kako bi pas vjerojatno bio sretniji doma na kauču nego pod jednim kvadratnim metrom hlada koji stvara suncobran. Koliko psima znači sunčanje i kupanje najbolje ćete znati promatrate li lutalice koji su govorimo li o instinktu za samoodržanje “doktori nauka” za naše kućne maze…

Toplinski udar ili omarica (thermoplegia) je stanje organizma, najčešće pasa, kada zbog povišene vanjske temperature i povišene vlage zraka dođe do pregrijavanja tijela.

Pas je slab, ne može stajati na nogama, jako dahće i ubrzano diše, može imati i proljev, može povraćati i opće mu je stanje poremećeno, a zjenice su mu proširene. Simptomi su slični sunčanici, ali kod toplinskog udara pas ne mora biti direktno izložen suncu.

Nepovoljan je ishod ako ste psa pri tome tjerali na naporan rad (psi tragači) – treba izbjegavati bilo kakav teži rad sa psom za vrijeme ljetnih vrućina. Opasno je psa ostaviti u autu za vrijeme vrućina jer pas se hladi samo preko jezika, a čovjek ima za to na raspolaganju cijelo tijelo (koža).

Ako se ipak dogodi da pas pokaže simptome omarice ili toplinskog udara, hitno ga treba pothladiti (najbolje ga je staviti u bazen s hladnom vodom ili ga umotati u krpe natopljene hladnom vodom).

Treba odmah otići kod veterinara!

Facebook Komentari