Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa progoni Bandića zbog dva slučaja, a on njih – zbog neplaćanja režija

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vodi dva postupka, dok istodobno Grad Zagreb, koji predstavlja gradonačelnik Bandić, Povjerenstvu prijeti ovrhom i tuži ih jer Gradskom stambeno komunalnom gospodarstvu duguje 386.061,73 kune (bez kamata) zaključno s 5. svibnja ove godine.

GSKG u odgovoru Večernjem listu tvrdi da se Povjerenstvo bespravno koristi poslovnim prostorom u Mutimirovoj 5, a iz faksimila dugovanja koji su nam dostavili vidljivo je da je GSKG tužio Povjerenstvo za dug od siječnja 2014. do lipnja 2017., dok se za preostalo razdoblje do 5. svibnja ove godine nastavlja gomilati dug, i to svaki mjesec po 7200 kuna za korištenje tog prostora.

Povjerenstvo dosad javnost nije izvijestilo da ima spor s Gradom Zagrebom zbog prostora u kojem rade, to je izišlo na vidjelo tek prije sedam dana kada su Saboru podnijeli izvještaj o radu za 2017. U tom izvještaju Povjerenstvo navodi da im je Grad Zagreb 2. siječnja 2017. (tada je šefica Povjerenstva bila Dalija Orešković) ispostavio ukupno 37 računa za plaćanje mjesečne naknade po osnovi korištenja poslovnog prostora u Mutimirovoj 5, i to od siječnja 2014. do siječnja 2017. Od tada Grad svaki mjesec Povjerenstvu ispostavlja novi račun s iznosom od 7200 kuna.
“Račune je Grad Zagreb ispostavio bez ikakvog popratnog dopisa, obrazloženja ili dokumentacije iz koje bi proizlazila aktivna legitimacija Grada za ispostavljanje računa, a u početku nije bilo moguće ni utvrditi po kojoj pravnoj osnovi je utvrđen iznos koji svakog mjeseca Grad Zagreb potražuje od Povjerenstva.

Tek naknadno, u očitovanju Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva od 23. kolovoza 2017. na prigovor Povjerenstva na Opomenu pred ovrhu za dugovanje po tim računima, navedeno je da je Povjerenstvu kao korisniku prostora utvrđena naknada u visini zakupnine za obavljanje uredske djelatnosti”, piše u izvješću Povjerenstva. Povjerenstvo upozorava kako je ovaj problem potrebno riješiti kako se financijske obveze prema Gradu ne bi odrazile na rad Povjerenstva.
A o čemu je zapravo riječ? Povjerenstvo navodi da su odlukom tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom od 19. travnja 2012. i ugovorom o dodjeli nekretnine (2. svibnja 2012.) prostor u Mutimirovoj 5 dobili na korištenje bez naknade kao svoj radni prostor od 334,36 kvadrata. Zato je Povjerenstvo uputilo prigovor Gradu Zagrebu, resornom gradskom uredu te obavijestilo Ministarstvo državne imovine da se protiv njih vodi spor iako imaju odluku o besplatnom korištenju prostora (plaćaju režije).

Međutim, Grad Zagreb tvrdi da je prostor u Mutimirovoj u vlasništvu Grada, a da ga je Državna komisija za kontrolu javne nabave, kojoj su ga bili dodijelili u ožujku 2005. na privremeno korištenje, umjesto Gradu Zagrebu u svibnju 2010. godine vratila Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

“Za sve prostore u Mutimirovoj u tijeku je postupak utvrđivanja prava vlasništva po zahtjevu Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu tijekom jugoslavenske komunističke vladavine, i dok se ne utvrdi stvarni vlasnik, isključivo je Grad Zagreb, na temelju članka 41. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ovlašten upravljati tim poslovnim prostorima”, odgovorili su Večernjem listu iz Grada Zagreba, a isti su odgovor uputili i Povjerenstvu. Ostalo je nejasno zašto se Grad Zagreb tek u siječnju 2017. sjetio da mu Povjerenstvo od 2014. godine duguje naknadu za korištenje prostora u Mutimirovoj.

Facebook Komentari