Mjere opreza protiv moguće epidemije ospica: Necijepljena djeca ne mogu u dubrovačke vrtiće

Dječji vrtići Dubrovnik u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputili su roditeljima obavijest koja se odnosi na mjere opreza protiv moguće epidemije ospica, a sve s obzirom na to da je u toj županiji procijepljenost još uvijek nedovoljna da bi se stekao kolektivni imunitet protiv ove jako zarazne bolesti.

U obavijesti Dječji vrtići navode kako se svi roditelji necijepljene djece moraju što prije javiti izabranim pedijatrima i da ih cijepe u što kraćem roku te da su dužni o tome obavijestiti zdravstvenu voditeljicu vrtića.

Također, kako stoji u obavijesti, sva djeca koja nisu cijepljena trebaju ostati u svojim kućama najmanje do 26. lipnja 2018, a svu cijepljenu djecu, koja razviju neke od respiratornih simptoma koji mogu upućivati na ospice treba odmah udaljiti iz vrtića i konzultirati infektologa bez odlaska pedijatru.

Ujedno je u tijeku i provjera cijepnog statusa svih djelatnika Dječjih vrtića Dubrovnik, a preporuke su podložne promjenama sukladno razvoju situacije i novim informacijama koje prikupljaju, obavještavaju iz Dječjih vrtića.

Nalog je to iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Dosad je potvrđeno osam slučajeva oboljelih od ospica od kojih su većina djelatnici Opće bolnice Dubrovnik koji su bili u kontaktu s prvi zaraženim krajem svibnja, 34-godišnjakom iz Stona, piše Dubrovački vjesnik.

Facebook Komentari