-0.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Je li nastupio kraj G7? Bivši belgijski premijer Guy Maurice Marie Louise...

Je li nastupio kraj G7? Bivši belgijski premijer Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt: Donalde, sljedeći put kad budeš twitao gluposti, uzet ćemo ti mobitel, jasno!

Fotografija koja je već ušla u povijest? Poza američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa koji prkosno sluša što mu govori kancelarka SR Njemačke, Angela Dorothea Merkel na summitu G7 proširila se poput munje medijskim svijetom i društvenim mrežama, ali su njezine interpretacije oprečne.

“Uzdrmani Zapad”, opisuje danas njemački dnevnik Der Tagesspiegel sada već slavnu fotografiju što ju je snimio službeni fotograf Vlade Savezne Republike Njemačke, a na društvenim je mrežama objavio njezin glasnogovornik.

“Predsjednik Trump osoran prema američkim saveznicima, je li to kraj za G7?”, nastavlja berlinski dnevnik.

“Donalde, sljedeći put kad budeš tvitao gluposti, uzet ćemo ti mobitel, jasno!”, prokomentirao je to bivši belgijski premijer Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt na svom Twitter profilu

Fotografija sjajne kompozicije koja uistinu govori tisuću riječi o tome koliki je fijasko bio summit G7 u Kanadi, jedna je od najkomentiranijih na društvenim mrežama zadnjih dana, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Snimio ju je nagrađivani njemački fotograf Jesco Denzel iz Bremena, specijalist za službene fotografije i portrete.

U njemačkoj javnosti smatraju da je Vlada jasno postigla komunikacijski cilj – naglasiti čvrstinu i nepokolebljivost njemačke kancelarke Angele Dorothee Merkel. Nagnuta naprijed, s rukama na stolu, čini se kao da Donaldu Johnu Trumpu drži predavanje, čak i da ga kori, a ostali državnici stoje oko nje i slušaju.

“1-0 za američkog predsjednika”, tvrdi Elizabeth Wehling, profesorica političkih znanosti i jezika na Sveučilištu Berkeley. “Predsjednik Donald John Trump je ostao mirno sjediti, a svi oko njega stoje”, dodaje Elizabeth Wehling, “čime on iskazuje autoritet svijetu”.

“Donalde, sljedeći put kad budeš tvitao gluposti, uzet ćemo ti mobitel, jasno!”, prokomentirao je to bivši belgijski premijer Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt na svom Twitter profilu.

“Nesporna PR pobjeda za Njemačku”, piše njemački ljevičarski tjednik Der Spiegel. “U politici nije važan samo sadržaj, i slike su važne”, dodaje se.

1-0 ZA DONALDA JOHNA TRUMPA

S druge strane Atlantika misle drugačije. Mnogi će reći da je pobjednik ovog fotografskog sraza zapravo Američki predsjednik Donald John Trump.

“1-0 za američkog predsjednika”, tvrdi Elizabeth Wehling, profesorica političkih znanosti i jezika na Sveučilištu Berkeley.

“Predsjednik Donald John Trump je ostao mirno sjediti, a svi oko njega stoje”, dodaje Elizabeth Wehling, “čime on iskazuje autoritet svijetu”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

“Još jedan u nizu onih skupova G7 gdje ostale zemlje čekaju da im SAD bude bankar. Predsjednik im jasno govori da je s time gotovo”, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Robert Bolton

Štoviše, čini se da Donald John Trump ignorira što mu njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel govori i gleda u francuskog predsjednika Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona.

Za Trumpovu pratnju, poza američkog predsjednika, hladnokrvnog, prekriženih ruku, iznad svega govori o njegovoj čvrstoći i ustrajnosti u politici “Prvo Amerika”.

“Još jedan u nizu onih skupova G7 gdje ostale zemlje čekaju da im SAD bude bankar. Predsjednik im jasno govori da je s time gotovo”, rekao je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Robert Bolton.  (Theo Ljubić,  Der Tagesspiegel, Reuters, DPA, Der Spiegel)

Najnovije

Još iz rubrike