Italija poručila Jensu Stoltnbergu da bi trebala imati veću ključnu ulogu na tzv. južnom boku NATO Saveza

ITS Cavour - talijanski nosač zrakoplova i zapovjedni brod talijanske ratne mornarice.

Italija želi usredotočiti svoj udjel u NATO-u na Sredozemlje, rekao je danas premijer Giuseppe Conte, nagovješćujući moguće smanjenje talijanskih vojnih snaga u Islamskoj Republici Afganistan.

Talijanski premijer Giuseppe Conte vodi novopostavljenu populističku Vladu sastavljenu od stranaka koje su ranije dovodile u pitanje vojne kampanje Sjevernoatlantskog Saveza – NATO te se zauzimale za prijateljskiji pristup prema Ruskoj Federaciji.

Odgovarajući na Conteove primjedbe, glavni tajnik Sjevernoatlantskog Saveza – NATO, Jens Stoltenberg je rekao: “Ono što činimo je u interesu građana Italije. To uključuje i našu misiju u Afganistanu”, tajkođer je spomenuo doprinos članica NATO-a u borbi protiv terorističke, takozvane Islamske države (IS)

“Mislimo da bi naša zemlja trebala imati veću ključnu ulogu u sigurnosti i stabilnosti na tzv. južnom boku NATO Saveza”, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Govoreći nakon razgovora u Rimu s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, premijer Giuseppe Conte je rekao da je “Italija zahtijevala, također od NATO-a, da se više fokusira na tu regiju”.

Italija ima oko 1.200 vojnika u Republici Irak i u Kuvajtu, uglavnom uključenih u obuku lokalnih vojnih snaga.Prema podacima ministarstva obrane, Italija ima oko 6000 vojnika raspoređenih u inozemstvu, uključujući gotovo 900 u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu

Što se tiče “delikatnog i kompleksnog” pitanja odnosa između NATO-a i Ruske Federacije, Giuseppe Conte je rekao da su se on i Jens Stoltenberg složili u tome da se treba držati “kombiniranog pristupa” čvrstih načela i dijaloga.

Bez Ruske Federacije “vrlo je teško, ako ne i nemoguće” riješiti mnoge međunarodne krize, rekao je talijanski čelnik Giuseppe Conte, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Prema podacima ministarstva obrane, Italija ima oko 6000 vojnika raspoređenih u inozemstvu, uključujući gotovo 900 u NATO-ovoj misiji u ISAF u Islamskoj Republici Afganistan.

Bez Ruske Federacije “vrlo je teško, ako ne i nemoguće” riješiti mnoge međunarodne krize, rekao je talijanski čelnik Giuseppe Conte

Odgovarajući na Conteove primjedbe, glavni tajnik Sjevernoatlantskog Saveza – NATO, Jens Stoltenberg je rekao: “Ono što činimo je u interesu građana Italije. To uključuje i našu misiju u Afganistanu”, tajkođer je spomenuo doprinos članica NATO-a u borbi protiv terorističke, takozvane Islamske države (IS).

Italija ima oko 1.200 vojnika u Republici Irak i Kuvajtu, uglavnom uključenih u obuku lokalnih snaga. (Theo Ljubić,  Reuters, DPA)

Share This Article