Bernardić: Jedina istinska demografska mjera – dobro plaćen posao

Komentirajući demografske mjere koje je danas iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez” rekao da je jedina istinska demografska mjera – dobro plaćen posao, a sve ostalo je prodavanje magle.

Cilj nam je zaustaviti iseljavanje. Zato je SDP dosad predložio konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja kroz besplatne udžbenike, besplatne vrtiće, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i oslobađanja doprinosa kod zapošljavanja mladih do 35 godina starosti. Predložili smo to prije godinu dana. Žao mi je što to vladajući nisu prihvatili, a nisu stavili niti na dnevni red, rekao je Bernardić.

Moramo zaustaviti iseljavanje i potaknuti pronatalitetnu politiku. Hrvatska nema vremena čekati da Vlada nešto napravi. Oni su ovdje već dvije godine, a nismo vidjeli nikakve reforme, dodaje.

Svi nude rješenje i imaju viziju kako riješiti ovaj demografski slom. Znači li to da su to problemi nad čijim rješenjima treba postići široki društveni i politički konsenzus, upitao je urednik i voditelj Ivica Ružičić. Bernardić je pak kazao kako je činjenica da RH izumire i iseljava se. Stoga smo predložili konkretan plan za mlade i zaustavljanje iseljavanja.

Istaknuo je i da je potrebno povećati plaće i mirovine kako se ljudi ne bi iseljavali. Zato smo predložili da minimalna plaća ne smije biti manja od 4.000 kn neto. To je minimum minimuma ljudskog dostojanstva, kazao je.

Znamo i kako ćemo smanjiti liste čekanja u zdravstvu na specijalističke preglede. To smo već jednom usjepli kada smo bili na vlasti, dodaje.

Smatra i da su potrebni prijevremeni parlamentarni izbori. Kada se dogodi ovakva korupcijska afera kao što je Agrokor, teška preko 500 mil. kn, onda Vlada daje ostavku i ide se na prijevremene izbore. Zato još jednom pozivam sadašnju vlast da idemo na izbore, kazao je.

Trebamo potaknuti konkurentnost hrvatskog turizma i smanjiti PDV u ugostiteljstvu na 13% i porez na dodanu vrijednost, koji se tiče usluga smještaja, na 10%. Govoreći o poljoprivredi kazao je da je potrebno spriječiti ucjene trgovačkih lanaca i uvoznih lobija kojima se onemogućavaju domaći proizvođači da plasiraju svoje proizvode. Spomenuo je i da će se po uzoru na poljski model koristiti sredstva EU-a za jačanje malih i srednjih poljoprivrednika, a ne kao dosad velikih poljoprivrednih proizvođača.

Facebook Komentari