Zbog nedostatka radnika propada im urod: Dnevno trošim tri do četiri sata tražeći ljude

Ad

Vladinim vatrogasnim mjerama uvozit će se radnici i za turizam i za poljoprivredu. Kvotu za berače plodova u poljoprivredi, koji bi sezonski radili 90 dana, Vlada je prošli tjedan povećala s 500 na 1.000. Ipak, neki poljoprivrednici tvrde da je sve previše komplicirano, a ove sezone već imaju milijunske štete.

U dio Danijelovih nasada ove godine nije imao tko ući, zbog čega mu je propalo između 35 do 50 tona jagoda. Istu je količinu prošle godine izvezao, a potražnje je bilo i ove godine, ali ne i načina da ih isporuči.

“Bit će dobro ako ove godine izvučem nulu u proizvodnji”, rekao je za Novu TV Danijel Pustički, vlasnik OPG-a.

Toga se boji i Zlatan, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Na dan ubere između tonu i do 1,5 tona trešanja.

“Borim se, rukama i nogama, dnevno spavam dva sata. Dnevno trošim po tri do četiri sata radnog vremena samo da bih pronašao ljude”, rekao je Zlatan Kljaković Gašpić.

Za berbu mu već ovog ponedjeljka nedostaje desetak radnika. Veću satnicu ne mogu ponuditi, a kvalitetni radnici su, kažu, otišli u inozemstvo. Na Zavodu za zapošljavanje je manje od 140.000 osoba, ali njima nisu zadovoljni.

“Dođu na obučavanje, na jedan do dva dana. Nakon toga jednostavno odu, kažu da nije to za njih, da im je to preteško”, rekao je Pustički.

Država je problemu pokušala doskočiti sezonskim radnim dozvolama za strance koje je povećala. U Hrvatskoj voćarskoj zajednici kažu da je proces je previše kompliciran, a za poljoprivrednike i preskup.

“Dvjesto kuna se direktno plaća radniku. Od toga ide još 80 kuna državi i kod ulaza radnika se svakom radniku različite pristojbe plaćaju oko 1.000 kuna”, rekao je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Uz to, sezonskom radniku-strancu moraju osigurati i smještaj. Izdavanje dozvole, tvrde, traje i do nekoliko tjedana, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari