Dr. Leko: Za desetak godina znanost će pobijediti rak

Vijest o potpunom izlječenju pacijentice s terminalnim rakom dojke na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) snažno je odjeknula u medicinskim i znanstvenim krugovima, ali i među laicima. Postupak je vodio pionir imunoterapije u liječenju karcinoma, dr. Steven Rosenberg. U timu uglednog američkog znanstvenika radi i mladi hrvatski liječnik, Vid Leko.

Vid Leko je subspecijalizaciju iz hematologije i onkologije počeo prije tri godine. Medicinu je diplomirao u Zagrebu kao najbolji student generacije. Top stipendije i predan rad doveli su ga, preko Seattlea i New Yorka, u NIH. Mentor mu je znanstvena zvijezda, doktor Steven Rosenberg. “Katkad ne vjerujem da sam ja dio ovog tima. Ovo što se radi ovdje je sami vrh medicine i znanosti u svijetu. Ovo je takozvana primjenjiva znanost. Ovo je jedno od vrlo rijetkih mjesta gdje su laboratorij i klinika u vrlo uskom kontaktu. Ono što mi pronađemo ovdje, to se odmah može primijeniti na pacijentima”, kaže Leko.

Takav je slučaj pacijentice koja je kod doktora Rosenberga došla s metastaskim rakom dojke. “Shvatila sam da ću umrijeti. Bilo mi je žao moje obitelji, ali bila sam zahvalna na životu koji sam imala”, kaže Judy Perkins. Po dolasku odmah je operirana. Tumorsko tkivo liječnicima je potrebno kako bi utvrdili mutacije nastale na stanicama raka, te kako bi uzgojili limfocite, stanice imunološkog sustava. “Kada imamo dovoljan broj, testiramo je li ijedna od tih stanica, odnosno klonova tih stanica prepoznaje mutacije – jedinstvene karakteristike stanice raka. Ukoliko nađemo da stanice uistinu prepoznaju mutacije onda te stanice umnožavamo i dajemo kao infuziju pacijentu”, objašnjava dr. Vid Leko.

Judy Perkins danas je potpuno zdrava. Vid Leko radi na istraživanjima imunoterapije kod raka mozga i mokraćnog mjehura. Terapija je, kaže, sofisticirana i jedinstvena za svakog pacijenta. Razvijaju terapije koje će stvarno u budućnosti značiti možda i lijek za veliki broj pacijenata koji imaju rak. Vid Leko vjeruje kako će znanost pobijediti rak za desetak godina, a želja da bude u pobjedničkom timu njegov je profesionalni motiv.

Facebook Komentari