Život s Vlastom: Dobar izgled privlači oko, osobnost privlači srce….

Piše: Vlasta Janton

Možete biti najljepši, ali ako imate ružno srce, vi ste ružni. Možete imati savršene crte lica, oči kao s naslovnice magazina, ali ako imate težak i ružan karakter, vi ste opet ružni.

Da, dobar izgled privlači, zadržiš oko na njemu, možda te i ponesu neke misli, osjetiš treptaj, dva, pa pomisliš da si u oblacima, ali onda upoznaš osobu bolje, vidiš to srce i tu ispraznu dušu….u tom trenu te odbije, sva ta ljepota uzalud je.
Hladnoća, nedostatak empatije, sebičnost, izostanak podrške u najtežim trenucima samo su jedne od ružnih osobina koje krase takve osobe. Kada im pogledaš u oči u njima ne vidiš ništa, ne znaš ni što ta osoba misli, postoje li uopće osjećaji u njima, ikakva briga za išta, ili se sve samo i jedino vrti oko njih samih. Ništa toliko ne odbija kao ružan karakter.

Ima toliko lijepih muškaraca,, toliko lijepih žena…ali praznih, ne znaš za što bi se točno uhvatio, koji djelić njihove osobnosti, pa da se u to zaljubiš, da to zavoliš. Poželiš pronaći u njihovim očima bljesak sreće ili tuge možda, ali niti toga nema. Samo hladnoća, praznina. Ružne i teške riječi znaju sipati ko iz rukava, na tome im nema premca, u društvu nisu omiljeni, a niti u radnoj sredini. Partnera uopće ne nalaze,jer tko bi normalan sa takvom osobom bio. Izgled doveden do savršenstva a u duši prazna rupa.

Ali, onda pogledaš nekog čije se oči smiju, kome lica sija samo dok te pozorno sluša, dok upija svaku tvoju riječ s poštovanjem, dok uživa u tome gledajući tvoj rast i zajedno s tobom tvom rastu se veseli. Onda pogledaš nekog koga veseli tvoja sreća, koga veseli tvoj prvi jutarnji osmijeh i čiji osmijeh je razlog tvoje sreće. Onda pogledaš nekog kome nije ništa teško učiniti za tebe, jer to želi, jer osjeća tako, jer je i sam sretan kada usrećuje tebe. Pogledaš nekog tko zrači dobrotom, mirom i spokojem, nekog uz koga se osjećaš potpuno i sretno.

Ružnoća nema ništa sa izgledom, već sa srcem. Kakvo ti je srce i duša takvo će ti biti i lice, na njemu sve piše, ta blagost i nježnost ocrtava se samo u odrazu dobrog čovjeka. To iz njega zrači, to se ne može sakriti. A uostalom zašto bi se nešto tako lijepo i skrivalo.

Dok prolaziš, svojom ljepotom zaustavljaš dah, dok prolaziš svijet oko tebe staje, ne zato što si prekrasna, već zato što imaš prekrasan osmijeh i tople oči, što ti na licu piše – bila sam slomljena i povrijeđena, ne želim i tebe povrijediti. Tko to zna prepoznati i sam ima osjetljivu dušu i dobro srce, tko ne zna, ni sam nije bolji od onih koji imaju hladno srce, pa možda s takvima i završe, jer su si dovoljni, sami sebi.

Onaj tko ne zna prepoznati dobrotu i nježnost u drugome taj ga ni ne zaslužuje, onaj tko ne zna cijeniti ljubav i odanost, taj ga ni ne zaslužuje.

Nisi ružan ako te ne krase lijepe crte lica, ružan si ako imaš ružno srce. I kraj.

Facebook Komentari