Pošteno suđenje: Pred kamerama emisije Provjereno jedan je sudac priznao kako je primao novac za ”pošteno suđenje”, ali ništa se nije dogodilo

Foto: Screenshot/ Ilustracija

Ako pitate Hajduk, posljednje dvije godine, u čak 67 posto utakmica oštetili su ih suci, ali i iz Dinama dolazi stav kako su oni najzakinutiji klub kada su u pitanju sudačke pogreške. Zašto dolazi do njih? Pred kamerama emisije Provjereno jedan je sudac priznao kako je primao novac za ”pošteno suđenje”, ali ništa se nije dogodilo. U najvećoj aferi koja je tresla naš nogometni svijet, tzv. Pošteno suđenje, tek ih je nekolicina osuđena, a oni suci za koje se skupljao novac – nikada nisu ni ispitani.

Još jedna sezona na nogometnim travnjacima HNL-a obilježena je brojnim sudačkim pogreškama. Vrhunac nezadovoljstva uslijedio je nakon utakmice finala Kupa između Dinama i Hajduka. Splićani smatraju da su drastično oštećeni, što je, kako kažu, samo nastavak dugogodišnje sudačke prakse prema Hajduku. Većina klubova u HNL-u izrazilo je nezadovoljstvo suđenjem u prošloj sezoni, a posljedica svega, samo je smjena povjerenika za suđenje u HNS-u. O suđenju možda dovoljno govori činjenica da Hrvatska nikada nije imala suca na europskom ili svjetskom prvenstvu, a nijedan sudac nije sudio neku značajniju europsku utakmicu. Ekipa emisije Provjereno istražila je zašto je suđenje loše, što je u pozadini svega?

Teksas ligom u šali nazivaju niželigaški rangovi u zagrebačkoj okolici. Govori se da se suce naganja po kukuruzištima, a nekada zbog pritiska s tribina potpuno izgube kontrolu nad utakmicom. Da u ovom rangu ima problema ekipi emisije Provjereno ispričala je glavna zvijezda kluba Odranski Obrež, Hrvoje Štrok, inače bivši igrač Zagreba, Rijeke i Dinama. „Gdje god dođeš na domaći teren suci sude više za domaćine. I mislim da u konačnici to nije dobro. Ima dobrih, mlađih sudaca, ali se ipak osjeti domaćinski teren. Ne znam zbog čega, ali u ovoj je ligi to još dominantnije“, govori Štrok.

Stjepan iz Odranskog Obreža priča kako je, bez obzira na sve, suđenje u prvoj ligi puno gore. Upravo se to potvrdilo na jednoj od najbitnijih utakmica ove sezone, u finalu ovogodišnjeg Kupa između Dinama i Hajduka. Dvije sudačke pogreške Zagrepčane su pogurale do 15. titule u Kupu. To su priznali čak i u nogometnom Savezu, iako se ne slažu s procjenama Splićana da se uvijek sudi na njihovu štetu. Na suca Zebeca graknuli su i Riječani to nakon polufinala Kupa protiv Dinama. Smatraju da ih je oštetio, a pritom i ponižavao. Samo dan poslije te utakmice javnosti se obratio Dinamov savjetnik Zdravko Mamić i iznio svoje brojke. „Konkretno, u zadnje 3 godine Dinamo je po stručnim tijelima sudačke organizacije nogometnog saveza najoštećeniji klub. Kažem vam, u ovoj sezoni 9 puta od dva međunarodna suca. To su gospodin Zebec i gospodin Pejin. Od tih 9 utakmica, na četiri utakmice griješili su ozbiljno na štetu Dinama“, rekao je Mamić.

Brojkama su se pozabavili u Hajduku. Izračunali su sudačke pogreške, ali samo u utakmicama protiv dinama. „U posljednje 4 godine Hajduk je u derbijima kroz tendenciozno suđenje i kroz grube greške oštećen u 40 posto slučajeva, a posljednje dvije godine u 67 posto slučajeva. Dinamo je oštećen u 9 posto slučajeva“, naveo je Slaven Marasović predsjednik NO HNK Hajduk.

Namjerno suđenje na nečiju štetu prema nečijim uputama, korupcija ili nešto treće? Sudačkih pogrešaka je bilo i bit će, baš kao i prljavih rabota. Provjereno je tu temu načelo još prije 8 godina kada jedan pomoćni sudac saveznog ranga o tome odlučio progovoriti. „Postoji čovjek koji delegira suce. To znači da se nas delegira za svako kolo tijekom tjedna. Uvijek se zna koji klubovi se bore za prvaka i koji trebaju opstat. Jednostavno vam zvoni telefon i kaže vam se kako ta utakmica treba završiti. A opet ponavljam, kad treba – zna se koje će se suce poslat“, izjavio je tada sudac za emisiju Provjereno. Prije svake namještene utakmice dobivao je iste upute

Do tada, jedini pravomoćno osuđeni sudac bio je Ivan Katuša. Dobio je godinu dana zatvora jer je uzeo mito od Stjepana Spajića, pokojnog predsjednika Hrvatskog dragovoljca, za pošteno suđenje. „Katuša se pojavio u klubu kod Spajića rekao mu je svoje želje, a Spajić u tom trenutku želio je sve najbolje klubu, da bi zaštitio klub pristao je na zahtjeve. „Katuša se pojavio u klubu kod Spajića. Rekao mu je svoje želje, a Spajić u tom trenutku želio je sve najbolje klubu. Da bi zaštitio klub, pristao je na zahtjeve“, ispričao je Ivica Perković, predsjednik NK Hrvatski dragovoljac

Ubrzo nakon toga se otvorila Pandorina kutija. Željko Širić pravomoćno je osuđen na 4 godine zatvora. Uz njega je, zbog davanja i primanja mita, iza rešetaka završio i Zoran Šprajcer, tadašnji tajnik udruge prvoligaša. Stjepan Djedović, svojedobno šef sudačke komisije, priznao je krivnju i dobio 10 mjeseci. Tko su dečki za koje je Širić uzeo novac, ni danas se ne zna. Ali većina sudaca, koji su sudili te 2011. godine, danas i dalje dijele pravdu na terenu

Hajduk i sudačka organizacija na ratnoj su nozi od 2009. godine. Tada je, također, sporno bilo suđenje u finalu kupa protiv Dinama, a sudio je Bruno Marić. Splićane je oštetio u još nekoliko derbija, a najviše prašine podigao je prije tri godine kada je za Zagrepčane dosudio jedanaesterac u posljednjoj minuti utakmice. Marić je 2015. godine zbog prijetnji i uvreda prijavio Hajdukovog predsjednika nadzornog odbora.

Da bi se poboljšala kvaliteta suđenja, svojedobno su klubovi predlagali dovođenje inozemnih sudaca, ali u HNS-u nikada nisu bili skloni toj ideji. Prvoligaški suci u Hrvatskoj nisu profesionalci. Preko tjedna rade svoje poslove, a mnogi poput Hrvoja Štroka, igrača s više od 10 godina staža u prvoj ligi, misle da bi profesionalizacija bila dobro rješenje.

U savezu najavljuju uvođenje VAR-a – video tehnologije koje sucima pomažu u provjeri spornih situacija. Taj se sustav u dosadašnjoj primjeni u Europi pokazao uspješnim. Sudačke pogreške drastično su smanjene. No, mnogi se pitaju ima li Savez za to novca. U Hajduku su pak skloniji su raspuštanju i rekonstrukciji sudačke organizacije.

Suci i suđenje stalno su pod povećalom. Unatoč svemu, u 25 godina puno toga se nije promijenilo. Hrvoje Maleš, čovjek koji je dokazao kriminal povukao se iz sporta, a dugo je i živio pod policijskom pratnjom. Tek nekoliko sudaca je osuđeno, a u najvećoj aferi, tzv. Pošteno suđenje, sami suci za koje se skupljao mito, nikada nisu ni ispitani.

Share This Article