Plenković: Izdanjem euro obveznice ušteda od 250 mln eura u 10 godina

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak u uvodu sjednice Vlade kako je uspješno izdanje euro obveznica još jedan pokazatelj povjerenja investitora u Hrvatsku, a da će se tim izdanjem u deset godina uštedjeti 250 milijuna eura.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euro obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za 10 godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto. “Riječ je o jako dobroj transakciji, čime se refinancira postojeća obveza koja dospijeva u srpnju. S ovakvim aranžmanom, vidjevši koliko je povoljnija i ova kamatna stopa i prinos, Hrvatska će godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna. Dakle na deset godina, to je 250 milijuna eura. To je jako veliki iznos i jako dobar posao”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je i da je interes investitora za to izdanje obveznice bio velik. “To je još jedan dobar pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, u naš dvije i više godina uložen napor da se fiskalno konsolidiramo, i da pozitivni rezultati koje imamo dovode i do ovako sniženih kamatnih stopa”, kazao je Plenković. Istaknuo je da bi kamate bile i niže da je Hrvatska u eurozoni.

“Dakle, za one koji imaju dilema o tome da li treba ili ne treba biti u eurozoni, mislim da je to najbolji indikator što bismo trebali učiniti i kojim putem ići, i to što prije”, poručio je premijer.

Istaknuo je i da je izrazito dobro što će se novim izdanjem obveznica postići veliki uštede. “Vjerujem da će u konačnici svi ovi pozitivni aspekti na makroekonomskom planu i kretanja dovesti do povećanja našeg kreditnog rejtinga, onoga što želimo – Hrvatsku u investicijskom kreditnom rejtingu”, zaključio je Plenković. U posljednje vrijeme tri vodeće svjetske rejting agencije postupno povećavaju izglede i rejting Hrvatske, pa sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody’s dva stupnja ispod. Pritom sve tri agencije izglede drže stabilnima.

“Važno je da se krene u dovršetak procesa dokapitalizacije Petrokemije”

Komentirao je i svoj jučerašnji posjet Bavarskoj i susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Bavarska i Hrvatska već 45 godina imaju zajedničku komisiju. Preko milijardu eura gospodarske razmjene imamo s Bavarskom. Oko 1,2 milijuna bavarskih turista dolazi u Hrvatsku”, kazao je Plenković, prenosi N1.

“Sastao sam se i kratko sa kancelarkom Merkel. Bili smo na skupu EPP-a gdje smo govorili o ključnim europskim pitanjima”, kazao je Plenković u uvodu te dodao da “moramo nastojati što više razgranati odnose s Njemačkom”, rekao je Plenković.
Komentirao je i posjet Petrokemiji povodom 50. godišnjice rada te kutinske tvrtke.

“Važno je da se krene u dovršetak procesa dokapitalizacije Petrokemije i nastavi restrukturiranje ove važne kompanije”, kazao je Plenković.

Facebook Komentari