Meteorolozi izdali nove uzbune za cijelu državu

Nakon što je nevrijeme pogodilo Istru, Državni hidrometeorološki zavod je tijekom četvrtka poslijepodne izdao nova upozorenja putem Meteoalarma iz kojih proizlazi da bi vremenska situacija u petak diljem Hrvatske mogla biti prilično nestabilna, pa i opasna.

“Većinom sunčano, ali nestabilno. U drugom dijelu dana uz jak razvoj oblaka mjestimice pljuskovi s grmljavinom, osobito prema večeri i u noći na subotu kada mogu biti i izraženiji. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 19, a najviša dnevna oko 30 °C”, navode prognostičari DHMZ-a, koji su putem Meteoalarma za Istru, Kvarner i šire karlovačko područje izdali narančastu uzbunu, koja upućuje na opasne vremenske uvjete.

“Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice. Najjači udar vjetra brži od 55 km/h, vjerojatnost grmljavine veća od 70 %. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, upozoravaju meteorolozi.
U subotu promjenljivo i nestabilno uz čestu kišu, ponegdje i obilnu te pljuskove koji lokalno mogu biti i izraženiji. U nedjelju sunčanije, a mjestimične kiše ili pljuskova još može biti uglavnom na istoku zemlje te u unutrašnjosti Dalmacije. Zatim početkom tjedna pretežno sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu će puhati većinom umjeren sjeverozapadnjak. U subotu će malo osvježiti, a od nedjelje ponovno porast temperature, prenosi Jutarnji list.

Facebook Komentari