Za projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji 14 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravio je danas u Gornjoj Stubici gdje je županu, gradonačelnicima i načelnicima Krapinsko-zagorske županije uručio ugovore o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, ugovore o sufinanciranju izrade prostornih planova te odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći za sanaciju klizišta na područje te županije.

U Hotelu Puntar u Gornjoj Stubici, ugovore o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora preuzeli su župan i gradonačelnici Donje Stubice i Pregrade. Energetska obnova zgrada sufinancira se u sklopu Poziva Ministarstva za energetska obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o pet projekata ukupne vrijednosti preko 17,5 milijuna kuna od čega bespovratna sredstva iznose 10,3 milijuna kuna. Energetski će se obnavljati : zgrada Društvenog doma Pustodol, OŠ Matije Gubca u Gornjoj Stubici, D.D. Donji Matenci, OŠ Josipa Broza u Kumrovcu te Upravna zgrada Grada Pregrade.

Ministar Štromar uručio je i 15 odluka o sufinanciranju projekata sanacije klizišta. Odluke se dodjeljuju na temelju Javnog poziva Ministarstva od 26. veljače 2018. godine koji je raspisan radi sanacije i sprječavanja štetnih posljedica klizišta na području cijele Republike Hrvatske. Odluke o sufinanciranju su preuzeli načelnici i gradonačelnici slijedećih općina i gradova: Budinšćina, Desinić, Gornja Stubica, Krapina, Krapinske Toplice, Kumrovec, Labor, Petrovsko, Pregrada, Radoboj, Zabok i Zagorska Sela. Ovim odlukama bespovratno će se dodijeliti preko 3,5 milijuna kuna. Ovo su ujedno i prvi ugovori potpisani u sklopu navedenog poziva Ministarstva, a u 2018. godini financirati će se ukupno 37 projekata sanacije klizišta za što je u Državnom proračunu predviđeno 10 milijuna kuna.

Lista svih odabranih projekata za sanaciju klizišta dostupna na je na web stranici Ministarstva.

Na svečanosti su dodijeljeni i ugovori za sufinanciranje izrade prostornih planova u Mariji Bistrici, Oroslavlju, Radoboju i Zlatar Bistrici. Bespovratna sredstva po ovim ugovorima iznose 73.260,00 kuna a dodjeljuju se na temelju javnog poziva Ministarstva od 16. veljače 2018. Prijave na poziv moguće su do 30. rujna 2018. godine dok je u prvom obračunskom razdoblju, točnije do 11. travnja 2018. odobreno sufinanciranje za 81 prostorni plan i utrošit će se 2.685.170,00 kuna.

Popis općina, gradova i županija koji su dobili financijska sredstva za izradu prostornih planova u 2018. godini – prvo obračunsko razdoblje dostupan je također na web stranici Ministarstva.

Ministar Štromar je nakon svečanosti uručivanja ugovora i odluka u pratnji bližih suradnika obišao klizište u Gornjoj Stubici.

Facebook Komentari