DORH odbacuje Mamićeve optužbe, ali traži policijske izvide i provjeru navoda

Nakon u ponedjeljak izrečenih teških Mamićevih optužbi na račun bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, oglasio se DORH.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odlučno odbacuje navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća, a koje je iznio optuženik u jednom kaznenom predmetu na sinoć održanoj konferenciji za novinare. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu, a niti u bilo kojem drugom kaznenom predmetu gdje je državno odvjetništvo stranka u postupku, na suce ili na bilo koje druge sudionike u postupku.

Nadležno državno odvjetništvo zatražit će od kriminalističke policije provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda iz komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a samim time i sve ono što iz objave te navodne komunikacije proizlazi kako bi se provjerila sumnja u počinjenje bilo kojeg kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nema namjeru komentirati sutrašnje izricanje presude niti samu presudu u konkretnom predmetu u kojem je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) stranka u postupku’.

Kako neslužbeno doznaje N1, prije Mamićeve press konferencije, njegov je odvjetnik bio kod glavnog državnog odvjetnika, i rekao mu da postoje pisane poruke. Za danas ujutro dogovorili su sastanak kako bi Mamićev odvjetnik Draženu Jeleniću dodatno pojasnio o čemu je riječ. No nakon jučerašnje Mamićeve press konferencije, na kojoj je glavni državni odvjetnik doznao sve što mu je Mamićev odvjetnik trebao pojasniti, Jelenić je otkazao današnji sastanak.

Podsjetimo, bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić optužio je u ponedjeljak bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu.

Inače, Uskok je u ponedjeljak predložio da se bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar proglase krivim za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne. Izricanje presude zakazano je u srijedu u podne. Prijeti mu kazna od 15 godina zatvora. Mamićevo ime spominje se u dvije točke optužnice, za svako to djelo propisana je zatvorska kazna do 10 godina, ali jedinstvena kazna ne može prelaziti 15. Osude li ga nepravomoćno na pet ili više godina zatvora, Mamića odmah u srijedu vode u osječki zatvor.

Mamić nije više u Hrvatskoj: Neću doći na izricanje presude

VIDEO Mamić na izvanrednoj konferenciji iznio podatke koji će, kaže, zatresti same temelje hrvatske sudbene vlasti

Share This Article