Vruće u HDZ-u, Plenković smijenio Kovača (nasljeđuje ga Božinović), i Stiera (Kuščević). Evo što je Stier rekao o nastavku borbe protiv klijentelizma

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković je izvijestio da su smijenili Davora Ivu Stiera s mjesta političkog tajnika i Miru Kovača s mjesta međunarodnog tajnika. Stiera će naslijediti Lovro Kuščević, a Kovača Davor Božinović. Plenković je na pitanje novinara rekao da nitko nije bio protiv, samo su tri člana bila suzdržana.

Andrej Plenković komentirao je odluke donesene na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Na moj prijedlog razriješili smo političkog tajnika Davora Ivu Stiera, i međunarodnog tajnika Mire Kovača. Na njihovo mjesto doći će ministar Lovro Kuščević, na mjesto političkog tajnika i ministar Davor Božinović na mjesto međunarodnog tajnika. Ujedno smo predložili da novi potpredsjednik Kluba zastupnika bude Ante Sanader, a Sunčana Glavak postala je moja savjetnica ovdje i zastupnica u Saboru, rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali zašto je razriješio Kovača i Stiera.

U politici je jedno načelo najvažnije, a to je povjerenje. Nakon 2 godine suradnje zahvalio sam se kolegi Stieru, on je prije godinu dana napustio Vladu protivno mojoj volji i ta suradnja nije bila tako intenzivna i konstruktivna kao prije otprilike godinu i pol dana. A što se tiče međunarodnog tajnika, procijenio sam da ne postoji dovoljno velik stupanj povjerenja između mene i kolege Kovača, kazao je Plenković.

Istaknuo je da su obojica i dalje članovi HDZ-a i zastupnici u Saboru, kao i da je se samo troje članova suzdržalo oko razrješenja, dok su svi ostali podržali.

Stier: Poraziti klijentelizam

Davor Ivo Stier je nakon sjednice rekao da će biti konstruktivan i da će nastaviti s radom da se porazi klijentelizam i završi tranzicija.

“Moj način rada nije ići sada nešto rušiti”, rekao je Stier, ali ćete vidjeti odlučnost da se dođe do cilja.

“Završila je jedna faza. Počinje jedna nova faza gdje ću još snažnije raditi na onom što sam napisao u knjizi Nova hrvatska paradigma”, rekao je Stier.

“Bit će puno prepreka, ali to ćemo ostvariti”, istaknuo je. Stier je potvrdio da ostaje član HDZ-a.

“Moj način rada je da radim konstruktivno. Nemojte svesti to na nešto osobno”, naglasio je.

Kovač: Sve ćete čuti na vrijeme

Miro Kovač nakon sjednice predsjedništva HDZ-a rekao je ” Razriješen sam dužnosti, ponosan sam što sam više od 4 godine obnašao tu dužnost”.

“Nastavit ću djelovati za Hrvatsku, za njezine građane, za ljude u Hrvatskoj, nakon Hrvatske dolazi HDZ, a nakon HDZ-a dolazi Miro Kovač. Moja savjest je čista, a za razloge pitajte gospodina Andreja Plenkovića, rekao je Kovač nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a.

Upitan o daljnjim ambicijama kratko je rekao: “Sve ćete čuti na vrijeme.”

Uoči predsjedništva

Članovi HDZ-a, ministar uprave Lovro Kuščević i Božidar Kalmeta, uoči sjednice Predsjedništva stranke komentirali su sudbinu Davora Ive Stiera i Mire Kovača u stranci.

Kuščević je rekao da misli da se svi članovi stranke moraju ubaciti u kolosijek kojim ide cijela stranka. “Ja mislim da se i gospoda moraju uklopiti u te okvire, a ne previše iskakati”, rekao je.

Na pitanje je li moguća smjena dvojice HDZ-ovaca, Kuščević je kratko rekao: “Sve je moguće.”

Sudbinu Stiera i Kovača komentirao je i Božidar Kalmeta. “Ne može predsjednik igrati dinare, a politički tajnik baštone, a međunarodni tajnik igrati kope. To ne može biti tako”, rekao je Kalmeta, dodavši da smatra da bi njih dvojica trebali otići sa svojih funkcija u HDZ-u. “Ja tu dilema apsolutno nemam, ne imajući naravno ništa osobno protiv ni Mire Kovača ni protiv Stiera, ali to jednostavno nije jedan prirodan odnos”, rekao je Kalmeta, prenosi N1.

“U HDZ-u nikad nije dosadno. Tako će se na dnevnom redu ove sjednice predsjedništva naći i verbalni sukob, pravi rat, rekao bi između predsjednice i premijera Plenkovića. Na dnevnoj bazi oni ispale po nekoliko međusobnih uvreda. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se predsjedništvo HDZ-a postaviti prema svemu ovome što je zadnjih dana u Osijeku rekla Kolinda Grabar-Kitarović. Uporno ponavlja da Vlada ne provodi reforme, da nema nikakav gospodarski plan, da ne radi ništa na demografskom planu. Bit će zanimljivo čuti osobito u kontekstu činjenice koja se sve više spominje hoće li HDZ i službeno podržati Kolindu Grabar-Kitarović na sljedećim predsjedničkim izborima” izvjestio je Andrija Jarak za Novu TV, koji, kao i drugi novinari imaju informaciju da je smjena Kovača i Stiera izvjesna.

Stierov govor koji je oduševio HDZ-ovce: Ja sam spreman i vjerujem da ste i vi spremni!

Facebook Komentari