Osam znakova kojima tijelo traži pomoć

Naše je tijelo savršen mehanizam u kojem se puno stvari događa istovremeno. Neki znakovi, ako ih ignoriramo, mogu rezultirati problemima sa zdravljem.

Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mjesecima prije. Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagiramo. Ovo su znakovi koje bismo trebali shvatiti ozbiljno:

1. Nesanica, tanki živci i grčevi u nogama

Kombinacija ova tri simptoma očit je znak koje vam šalje vaše tijelo da mu nedostaje magnezija i kalija za normalno obavljanje metaboličkih funkcija.

2. Suha koža

Ovaj znak, osobito ako traje tjednima i ne veže se za vanjske faktore poput promjene kozmetičkih sredstava, sezonom centralnog grijanja i slično, može biti signal nedostatka vitamina E.

Izbjegavajte stvari koje isušuju kožu iznutra – kavu i alkohol.

3. Stalna želja za slatkim

Ako je želja za slatkim svakodnevna, česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija.

Vaše tijelo vas traži glukozu i treba mu je dati.

4. Jede vam se sladoled ili gricka led

Ova potreba i nije tako rijetka, a stručnjaci objašnjavaju kako ona može biti signal anemije u organizmu. Nedostatak željeza se obično javlja i uz druge simptome, poput umora, lupanja srca, opadanja kose…

5. Krvarenje desni

Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube je očigledan znak čestih upala prouzrokovanih nedostatkom vitamina C.

Prije kupovanja dodataka vitamina, pokušajte u prehranu uvesti više citrusnog voća, špinata, rajčica, kelja, cvjetače i brokule.

6. Krhki nokti i kosa

Ovo je najčešći znak nedostatka vitamina B skupine.

Jedite uravnoteženo i birajte manje i češće obroke.

7. Prsten oko šarenice

Takve se oznake obično pojavljuju kod ljudi starijih od 50 godina i tada je njihovo pojavljivanje normalno.

No, ako se jave kod mlađih osoba, tada su ti prsteni znak povišene razine kolesterola te bi se svakako trebali konzultirati s liječnikom i provjeriti razinu masnoće u krvi.

8. Tzv. grčko stopalo

Još se naziva i “Mortonov prst”, a označava stanje u kojem je drugi prst dulji od palca te može biti uzrok bolova i naticanja stopala, odnosno dijela kojeg se nalazi ispod samih prstiju. Zbog toga je i obuća neugodnija za nošenje, a prsti skloniji iskrivljavanju. Treba posvetiti veću pažnju stopalima, ne nositi preusku obuću i odabirati ortopedske cipele, piše Express.hr.

Facebook Komentari