Zatvorena birališta u Sloveniji: Izlazne ankete pobjedu daju Janšinoj stranci

U Sloveniji su održani parlamentarni izbori. Prema izlaznim anketama, pobjedu je odnijela Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, s osvojenih 24,4 posto glasova. Na drugom je mjestu Nezavisna lista Marjana Šareca s 12,6 posto glasova. Borba od trećeg do petog mjesta je neizvjesna, jer su razlike među strankama manje od jedan posto.

Izbore u Ljubljani prati reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

“Rezultat izlaznih anketa nije iznenađenje jer su posljednje ankete Janšinom SDS-u davale najviše glasova. Međutim potrebno je vidjeti koliko će ova potpora birača značiti mjesta u parlamentu i hoće li naći koalicijske partnere za formiranje vlade. (Ovdje će biti još neka rečenica ovisno o rezultstu.) Državno izborno povjerenstvo nepotpune službene rezultate počet će objavljivati ubrzo”, izvjestio je Vrbota.

Vrbota je analizirao i situaciju u odnosima Slovenije prema Hrvatskoj.

“Ne treba očekivati veći zaokret slovenske politike prema Hrvatskoj. Izglednoj je da će Ljubljana nastaviti koristiti članstvo u OECD-u i Schengenskoj zoni kao sredstvo pritiska kako bi ostvarila svoje ciljeve u graničnom sporu pa i u sporru oki dugova Ljubljanske banke. Dosad vladajuće lijeve stranke najavile su da će ustrajati na provedbi arbitražne presude o granici te da će koristiti sva pravna sredstva, odnosno da će tužiti Hrvatsku čak i bez potpore Europske komisije. Janša je u posljednjim iujavama prije izbora bio suzdržan u vezi tužbe, ali je govorio i da arbitražna presuda nije ispunila slovenska očekivanja”, kaže Vrbota.

Janša: Slovenci na prvom mjestu

Janez Janša na biralište je stigao među prvima. Čelnik konzervativne Slovenske demokratske stranke ponovno bi mogao zasjesti u premijersku fotelju. Predsjednik slovenske Vlade bio je već dva puta. “Vjerujem da ćemo danas napraviti prvi korak ka pretvaranju Slovenije u zemlju koja će Slovenca staviti na prvo mjesto, njegovu sigurnost i dobrobit. Ne vjerujem da će rezultat biti takav da omogući dovoljno stabilnosti kako bismo to ostvarili odjednom. Ali, bit će dovoljni za početak”, rekao je ranije tijekom dana Janša.

Najveći konkurent Janšinu SDS-u je Nezavisna lista Marjana Šareca. Gradonačelnik Kamnika prošle je godine bio protukandidat Borutu Pahoru na predsjedničkim izborima. “Prvenstveno ćemo biti zadovoljni ulaskom u parlament, jer smo nova stranka. Osim toga, postoji mogućnost da ćemo sudjelovati i u formiranju vlade”, kaže Šarec.

Slovenci bez optimizma

Predizborne ankete Janši su prognozirale osvajanje relativne većine, što znači da bi mu za formiranje Vlade trebali koalicijski partneri. Među potencijalnim saveznicima spominjalo se i Šarecovo ime, što on oštro odbacuje. Ako Janša ne pronađe partnera među preostalih šest stranaka, kojima se predviđa ulazak u parlament, šansu za formiranje Vlade mogao bi dobiti upravo Šarec sa svojom listom lijevog centra. Građani nisu optimistični.

“Znate što ću vam reći, to su sve prevaranti”, rekao nam je jedan od građana Ljubljane.

Novu slovensku vladu čeka mnogo posla. Treba privatizirati najveću banku u zemlji, Novu Ljubljansku banku, te provesti reformu zdravstvenog i mirovinskog sustava. Na listi problema je i Hrvatska, južni susjed, s kojim već godinama ne uspijevaju riješiti otvorena pitanja.

Facebook Komentari