Tko smo mi koji smo 88-e s tribina tražili slobodu da o demokraciji pitamo one i dociramo onima koji su 88-e hvalili Marxa i Kardelja? Nitko i ništa

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač https://kristiankrkac.wordpress.com/

Protivnici 28 godina starog establišmenta javno su se razotkrili. Imenom, prezimenom i OIB-om. Točnije njih 397.024 za prvo i 390.189 za drugo referendumsko pitanje. To je hrabar čin jer osvetoljubivost establišmenta ne bira sredstva. Revanšizam mu je u krvi. Tako je odgojen.

Ali razotkrivanje tjera strah u kosti. Potiče establišment na djelovanje kojem nije sklon i u kojem je nemušt. Izrazi poput onog kako se radi o destabilizacija političkog sustava nespretni su jer podsjećaju na izraze poput napad na tekovine revolucije. To nije dobro.

Izrazi poput škakljivo ili zadiranje u stečena prava manjina kojima se opisuje zahtjev za smanjenjem broja zastupnika navedenih negiraju demokratsku mogućnost da se u demokraciji svaki zakon i svaki ustav promijene voljom suverena napose u svrhu demokratizacije.

Argument establišmenta je jasan. Ako želimo vladati, branit ćemo manjince. Manjinci nam osiguravaju većinu maksimizirajući dobrobiti i minimizirajući troškove. Želimo vladati. Voljni smo vladati do isteka mandata i imamo ispravan osjećaji svemoći i nezamjenjivosti. Dakle, branit ćemo manjince. Pod svaku cijenu. Machtpolitik frei!

No ako su manjinci nedodirljivi i srž super-napredne hrvatske demokracije koja bi trebala biti uzorom u EU, a samo dragi Bog zna zašto i nije, kako to da to taj isti establišment ne uspijeva objasniti demokratski i manjinski bjelodano nazadnim Talijanima, Austrijancima, Nizozemcima i ostalima u EU? Zato što da to kojim slučajem i pokuša, poslali bi ga nazad u demokratsku provinciju iz koje je izmigoljio prije 28 godina ili bi ga poslali nekamo drugamo.

No tko smo mi koji smo 88-e s tribina tražili slobodu da o demokraciji pitamo one i dociramo onima koji su 88-e hvalili Marxa i Kardelja? Nitko i ništa. Moguće, ali nama osveta nije u krvi. Mi smo drugačije odgajani. Mi smo protivnici 28 godina starog establišmenta. Imenom, prezimenom i OIB-om.

Facebook Komentari