Što možemo očekivati od nagodbe u Agrokoru

Pred nama je još jedan iznimno važan tjedan za sudbinu Agrokora nakon što je izvanredni povjerenik Fabris Peruško rekao da je nagodba praktički postignuta. No konačni tekst sporazuma tek bi se trebao definirati.

Tekst nagodbe Privremeno vjerovničko vijeće najvjerojatnije će prihvatiti, jer su u tom tijelu redom predstavnici vjerovnika koji su postigli dogovor s izvanrednom upravom.

Nakon potpisivanja nagodbe, ona će biti upućena Trgovačkom sudu, koji ima rok između 5 i 15 dana za donošenje odluke. Ako Sud prihvati nagodbu, tada će se sazvati skupština vjerovnika, na kojoj će se o njoj glasovati i sve to treba završiti do 10. srpnja. Ako Sud ne prihvati nagodbu, tada je realno očekivati da Vlada zatraži produljenje Zakona o izvanrednoj upravi za još nekoliko mjeseci.

Poruka koju je izvanredni povjerenik poslao riječima “vlak s nagodbom napustio je stanicu” govori da ima dvotrećinsku potporu za postizanje nagodbe.

Možemo reći da je vlak s nagodbom krenuo, ali brzinom Hrvatskih željeznica, a ne japanskih ili francuskih vlakova. To znači da se nezadovoljni vjerovnici, prije svega Adris, Franck i Alca, u njega još mogu ukrcati, komentar je našeg Mladena Sirovice.

Ipak, signali koje su te tvrtke slale posljednjih dana pokazuju da dogovor nije osobito blizu, smatraju da vjerovnici nemaju jednak status, a Franck je predao i službeni podnesak Trgovačkom sudu u kojem ističe da nagodba sadržava štetna i nezakonita rješenja. No, s tim se tvrtkama intenzivno pregovara, pa postoji mogućnost da sljedeći tjedan dođe do preokreta.

Ako do 10. srpnja nagodba bude prihvaćena na svim razinama Agrokor preuzimaju njegovi vjerovnici. Zasad je moguće reći da će u budućem vlasništvu najviše imati ruske banke – Sberbank i VTB. Njihov udio će biti veći od 40, ali manji od 50%.

Vlasnici obveznica imat će do 25% udjela, banke koje posluju na domaćem tržištu imat će najviše 12%, dok bi udio dobavljača trebao biti maksimalno 8%.

No dobavljači itekako imaju razloga za zadovoljstvo. Naplatili su znatan dio starih dugova, osigurali su prisutnost na policama, a kroz buduće poslovanje Konzuma očekuju i naplatu 80-ak milijuna eura graničnog duga. Upravo će u Konzumu, a zapravo i cijelom sektoru maloprodaje, biti potrebno napraviti najveće restrukturiranje. Budući Agrokor se barem u prvoj fazi neće cjepkati, dakle njegov sastavni dio bit će tvrtke perjanice poput Jamnice, Leda i Belja, no jasno je da će o njegovoj budućnosti, pa i sudbini 50-ak tisuća radnih mjesta odlučivati budući vlasnici, analizira HRT.

Facebook Komentari