Pupovac, inače vladajući u Hrvatskoj, vrlo je zabrinut zbog izjave Predsjednice RH oko referenduma, spominje opasne procese

Saborski zastupnik Milorad Pupovac komentirao je izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog zakona.

“Izjava Predsjednice KGK o referendumuskoj inicijativi za izmjenu Ustava u pitanju izbornog zakonodavstva, a time i smanjivanju političkih prava manjina, je zbunjujuća i veoma zabrinjavajuća.

Ona u njoj najprije kaže da se neće miješati u tematiku referenduma, a onda se miješa. I to na mjestu koje je jednako relevantno za sve koje narod bira – od zastupnika do PRH.

Pri tom se miješa tako da se može shvatiti kako sve druge koji su izabrani smatra političkim elitama a sebe voljom naroda. Takav način miješanja u trenutku kad cijeli proces u vezi s potpisima i referendumskim ciljevima nije doveden do kraja i kad je nepoznat i broj valjanih potpisa i obrazloženje samih referendumskih pitanja, mogao bi biti shvaćen kao preuzimanje ovlasti koje institucija predsjednice nema već ih imaju druge institucije, nadležno ministarstvo, Sabor i Ustavni sud.

Na kraju, cijela bi se izjava mogla shvatiti kao podilaženje najnižim strastima, uključujući i one koje se zasnivaju na antimanjinskih stavovima i raspoloženju, a kakvih ponovo ima u dijelu javnosti i na kakvim se u značajnoj mjeri zasnivala referendumska kampanja za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Svaki predstavnik naroda koji zaboravlja da između njega ili nje postoji Ustav i zakon otvara vrata nekontroliranom i opasnom procesu.
Nadam se da predsjednica ne ide u tom pravcu”, napisao je Pupovac na Facebooku.

Podsjetimo, predsjednica je jučer u Osijeku komentirala referendumsku inicijativu Narod odlučuje.
“Moj stav općenito prema referendumima jest da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda. Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj, političke elite. Isto tako su pokazali želje za izmjenom izbornog zakona”, rekla je predsjednica, prenosi N1.

Predsjednica RH za poštivanje volje birača: Očito su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj

Facebook Komentari