Život s Vlastom: Oaza mira koju morate posjetiti

Piše: Vlasta Janton

Kada vam teške misli toliko zaokupiraju mozak da imate osjećaj kako ćete izgubiti razum nužno vam je potreban mir u tišini, u prirodi, u zelenilu, u razgovoru sa samim sobom.

Priroda iscjeljuje, pomaže obnoviti organizam, smiruje, na najblaži način liječi dušu i tijelo i kad god uhvatite slobodan trenutak krenite u zelenilo, udahnite svjež zrak, slušajte cvrkut ptica, zagrlite drvo, pustite te razorne misli da vam isprazne glavu. Samo se opustite i uživajte.

Meni jedno od najdražih mjesta za opuštanje je upravo Camp Zagreb, u neposrednoj blizini Zagreba, na putu prema Samoboru. Toliko blizu grada a toliko daleko od užurbanosti, vreve i pritiska zvan život. Prekrasno jezero koje je čas plave, čas zelene boje, mami te da se zagledaš u njegove dubine, kao da ti poput magneta izvlači sve turobne misli. Dok ga tako promatraš u tebe se ušulja spokoj, toliko željeni mir.

Oko cijelog jezera se proteže prekrasna šetnica puna drveća koja ti za ljetnih mjeseci pružaju debeli hlad, pa podno drveća prostreš dekicu i uživaš u plavetnilu neba i zelenilu raskošnih grana. Labudovi lijeno kruže jezerom, od obale do obale, pozdravljajući te, jer već te i poznaju, njihov si stalan gost. Prošle godine su postali roditelji, labud i labudica, dobili su mladunčad. Njih šestero. Toliko je lijepo vidjeti s kolikom pažnjom se odnose prema svojim malim potomcima, ne ispuštajući ih iz vida niti trena.

Ako vozite bicikl i tu ćete doći na svoje. Obožavam jutrom ili predvečer biciklom oko jezera napraviti nekoliko krugova, pa susrećem i druge bicikliste željne takve razonode. Nitko nikom ne smeta, a uživa u svojim razonodama. Ako poželiš jahanje, ni to nije isključeno. U sklopu Campa Zagreb drže konje i uz pratnju instruktorice jahanja njima možete obilaziti jezero. U ljetnim mjesecima jezero postane i kupalište, kada se osvježenje potraži u njegovoj slatkoj, ne odveć hladnoj vodi.

Ne znaš u čemu više uživaš, u modrom nebu, ili modrom jezeru, zelenilu obale, ili zelenim krošnjama tužnih vrba i drugog drveća. Ponekad ti pogled padne na rascvale ivančice koje te vabe svojim bijelim cvjetovima.

A ako ožedniš ili ogladniš, na jezeru se nalazi i mali sladak restoran i kafić koji je u sklopu Campa Zagreb. Tamo se fino možeš osvježiti uz hladan sok zavaljen u meke jastuke u foteljama od drvenog pruća zagledan u mirnoću vode jezera.

U restoranu možeš birati razna jela, od raznih tjestenina, pizza, do mesa s roštilja i morskih plodova. Zasladiti se njihovim domaćim sladoledom ili finim palačinkama. A sve to sjedeći na ukusno uređenoj terasi s pogledom na jezero. Za djecu je opremljeno i prekrasno igralište, sa velikim drvenim brodom koje služi i kao tobogan, ljuljačkom (koju često zaposjednem) koja te nosi nekoliko metara iznad jezera, a pod tobom plivaju male ribice. Poželiš li prespavati, mali drveni bungalovi bit će ti topli dom, ili možda mala drvena kućica tik do jezera, ili čak indijanski šator.

A ako ti san ne dolazi na oči možeš posjetiti i njihovu sobu za wellness. Kako god okreneš uvijek ćeš naći nešto što će te opustiti i donijeti ti traženi mir.

Volim sjediti na njegovim obalama, u tišini, sa samom sobom, upijati prirodu, upijati mirnoću vode, šum grana drveća što njima poigrava se vjetar.

Svakome od nas je potrebno da se stopi s prirodom, da otpusti loše i napuni se dobrom energijom. Moje omiljeno mjesto je baš to jezero, tamo sam pronašla sebe, a od srca želim i vama da pronađete mjesto koje će vam napuniti dušu mirom.

Facebook Komentari