-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Premijer Države Izrael, Benjamin "Bibbi" Netanyahu dolazi u Europu kako bi zatražio...

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu dolazi u Europu kako bi zatražio najveću strogost spram Irana

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi”  Netanyahu dolazi u ponedjeljak u Europu kako bi joj uputio poruku o najvećoj mogućoj nepopustljivosti prema Islamskoj Republici Iran pred čelnicima koji pak žele sačuvati nuklearni ugovor i nastaviti dijalog s Teheranom.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka i Francuska Republika su među potpisnicima nuklearnog ugovora koji su 2015. godine potpisale velesile i Teheran kako bi spriječili Islamsku Republiku Iran da proizvede nuklearno oružje. Njihovi čelnici odlučno brane ugovor unatoč američkom izlasku koji je objavljen 8. svibnja ove godine uz veliku medijsku pozornost.

Izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu, žestoki protivnik nuklearnog ugovora s Islamskom Republikom Iran i općenito iranskog režima, sastat će se ovog tjedna redom s premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresom Mary May, s njemačkom kancelarkom Angelom Dorotheom Merkel i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Jean-Michel Frédéricom Macronom u prilikama pojačane regionalne napetosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka i Francuska Republika su među potpisnicima nuklearnog ugovora koji su 2015. godine potpisale velesile i Teheran kako bi spriječili Islamsku Republiku Iran da proizvede nuklearno oružje. Njihovi čelnici odlučno brane ugovor unatoč američkom izlasku koji je objavljen 8. svibnja ove godine uz veliku medijsku pozornost.

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahi i premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sj. Irske, Theresa Mary May

Posljedice američkog istupanja iz ugovora trebale bi u drugi plan gurnuti sve druge teme ovog tjedna.

“Razgovarat ćemo o tome kako spriječiti nuklearne planove i širenje Irana na Bližnjem istoku. Iznijet ću naša stajališta”, rekao je premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu. Ta su pitanja “presudna za izraelsku sigurnost”, dodao je.

Kancelarka Savzne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel i premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu

Država Izrael se boji da bi Islamska Republika Iran mogla proizvesti atomsku bombu koju bi mogao upotrijebiti protiv Izraelaca, tim više ako Islamska Republika Iran nastavi raditi na svom balističkom programu. Država Izrael je zabrinuta i zbog, kako kaže izraelski premijer, destabilizacijskog djelovanja Islamske Republike Iran u regiji (Republika Irak, Libanonska Republika, Republika Jemen) i ne želi da Islamska Republika Iran uspostavi baze u susjednoj Sirijskoj Arapskoj Republici, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Američko povlačenje iz iranskog nuklearnog ugovora kruna je Netanyahuove dugotrajne osobne borbe, ali i skok u nepoznato za Državu Izrael i za regiju.

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi”  Netanyahu i francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

Europljani ističu da su jedinstveni u svezi s tim dokumentom. Plaše se da bi pritisak za koji se zauzimaju Amerikanci i Izraelci mogao ići na ruku iranskim radikalima i potaknuti Islamsku Republiku Iran da nastavi obogaćivanje uranija i ne žele da prevlada vojna opcija.

Izraelski premijer Benjamin “Bibbi” Netanyahu, žestoki protivnik nuklearnog ugovora s Islamskom Republikom Iran i općenito iranskog režima, sastat će se ovog tjedna i to redom s premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresom Mary May, s  kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Dorotheom Merkel te s predsjednikom Francuske Republike, Emmanuelom Jean-Michel Frédéricom Macronom u prilikama pojačane regionalne napetosti

Premijer Države Izrael, Benjamin “Bibbi” Netanyahu će s europskim čelnicima razgovarati i o izraelsko-palestinskom sukobu, tjedan dana nakon najtežeg sukoba Tzahal – izraelskim oružanim snagama i Izraelskim obrambenim snagama (IDF)  s naoružanim palestinskim skupinama te s Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah (Islamski pokret otpora) tj. Hamasom u Pojasu Gaze nakon rata 2014. godine i nepunih mjesec dana nakon krvavih sukoba na istom području, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

No očekivanja nisu velika. Izgledi za mir odavno nisu bili slabiji, a diplomatski napori neuspješniji. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Najnovije

Još iz rubrike