Evo što bi zbog Trgovinskog rata sa SAD-om moglo poskupiti u Hrvatskoj

Čeka li Hrvatsku novi val poskupljenja? Taj scenarij postaje sve izgledniji zbog trgovinskog rata koji je zakuhao Donald Trump povećavši carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije.

Europska unija Trumpu je ekspresno odgovorila sličnom mjerom – uvođenjem carina na uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz SAD-a.

Povećanje carina na uvoz iz Sjedinjenih država moglo bi i kod nas rezultirati poskupljenjima crvenog graha, riže, žitarica, maslaca od kikirikija, viskija, cigareta i duhana, džinsa, odjeće, više vrsta čelika, brodova, cipela…

No, koliki će zapravo utjecaj imati na Hrvatsku teško je procijeniti.

“Nezahvalno je komentirati, prvo zato što RH, kao što znate, sama ne donosi mjere nego se to čini na razini EU čija smo punopravna članica, i drugo što mi ne znamo u ovom trenutku do kada će se primjenjivati ta carina”, rekao je RTL-u Marko Babić iz sektora za međunarodne poslove i EU pri HGK.
Stručnjaci misle kako do toga ipak neće doći jer pravi Trgovinski rat nikome nije cilj. Zato se očekuje kako će se carinske stope vrlo brzo normalizirati.

Facebook Komentari