Vremenska prognoza za sljedeća tri dana

Nastavlja nam se pretežno sunčano i iznadrposječno toplo vrijeme, na kopnu ipak ne baš sasvim stabilno, javlja N1.

Ljeto je i ovog svibnja malo uranilo, a osim temperatura zraka koje su većinom između 26 i 30 stupnjeva čak su i temperature mora idealne za kupanje. Duž većeg djela obale temperatura mora je između 23 i 25 stupnjeva, lokalno čak i 26, kao usred ljeta.

No, ljeto, ono klimatološko, počinje već sutrašnjim danom. Taj klimatološki početak, kao i u slučaju ostalih godišnjih doba, tu je za meteorologe samo iz praktičnih razloga usrednjavanja, računanja i usporedbe višegodišnjih srednjaka.

I ovog prodouženog vikenda temperatura će biti ljetna, iznadprosječno visoka, kako ona noćna tako i ona najviša poslijepodnevna koja će nerijetko biti oko 30 °C, lokalno i malo viša.

KOPNO
Bit će posvuda dakle, vrlo toplo i vruće, ali na kopnu će zbog izostanka vjetra mnogima najprije smetati sparina, zatim i dalje nestabilna atmosfera. Naime, svakodnevno se očekuje jači vertikalni razvoj oblaka iz kojih mjestimice može biti kraćih pljuskova i grmljavine, u petak češće i vjerojatnije na zapadu, a za vikend će ta vjerojatnost porasti i u Slavoniji. Pritom, mnoga mjesta mogu i ostajati sasvim suha.

MORE
Na Jadranu povoljnije i ugodnije, prvenstveno uz kolko tolko osvježenje koje će tijekom dana donositi vjetar s mora, slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Posvuda obilje sunčana vremena, a tek nešto promjenjive naoblake biće u petak u unutrašnjosti Istre, dijelu Kvarnera te u zaleđu Dalmacije, gdje kakav kraći pljusak može pasti i u dane vikenda.

BIOMETEOROLOGIJA i UV
Biometeorološke prilike će tako idućih dana biti povoljnije na Jadranu, a prvenstveno zbog osjećaja sparine razmjerno nepovoljne u kontinentalnim područjima. Takva situacija meteoropatima može donijeti razdražljivost i umor, a kroničnim bolesnicima povećane tegobe. Preporuča se tako izbjegavanje većih napora.

Pritom, imajte na umu da su vrijednosti UV indeksa, jačine sunčeva zračenja, posvuda vrlo visoke te za vrijeme boravka na otvorenome opekline možete zadobiti već za 10-ak minuta.

Facebook Komentari