22.1 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Potpuni raspad sistema u SDP-u: Na sastanku vrha stranke vrijeđalo se medije...

Potpuni raspad sistema u SDP-u: Na sastanku vrha stranke vrijeđalo se medije i novinare, Komadina prostački napao Bernardića pa zalupio vratima

Pa ovo je tri puta gore od onoga što je govorila o Zoranu Milanoviću. Najradije bih Aleksandu Kolarić izbacio iz SDP-a – ustvrdio je Davor Bernardić na dramatičnoj sjednici stranačkog Predsjedništva održanoj u utorak, na kojoj je na vidjelo izbio veliki sukob Bernardića i njegova “mentora” Zlatka Komadine.

Na sastanku vrha socijaldemokrata padale su teške riječi, vrijeđalo se medije i novinare, a u jednom trenutku, kada se situacija potpuno užarila, zaredale su i psovke.

Sve je počelo kada se Bernardić referirao na intervju koji je Aleksandra Kolarić, kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a, dala “Globusu”.

Velika smetnja

Predsjedniku SDP-a zasmetala je njezina konstatacija da je on “velika smetnja za SDP i da SDP više nema vremena za njega”. Neki članovi Predsjedništva ovu su njegovu izjavu shvatili kao testiranje terena, a neki kao stvarnu namjeru da Aleksandu Kolarić, koju je njegov prethodnik Milanović izbacio iz SDP-a jer je kritizirala njegovu politiku vezanu uz slučaj “lex Perković”, ponovno isključi iz stranačkih redova.

Svi su, međutim, bili protiv izbacivanja, pa je Bernardić od toga za sada ipak odustao. Predsjednik SDP-a potom je zatražio isključenje Tamare Puač, o kojoj je ovih dana opširno pisala Slobodna Dalmacija. Riječ je o kandidatkinji za predsjednicu SDP-ove organizacije u Požeško-slavonskoj županiji koja je, nezadovoljna time što stranačka tijela donose protustatutarne odluke i omogućuju kandidaturu Mitru Obradoviću iako je on prije dvije godine sam izašao iz SDP-a i nema potrebnih pet godina stranačkog staža, Bernardića i njegove suradnice kazneno prijavila DORH-u.

– Ili ona ili ja – poručio je u jednom trenutku svojim kolegama iz vrha SDP-a Bernardić, nastojeći po svaku cijenu dobiti podršku za izbacivanje požeške SDP-ovke. Članovi Predsjedništva upozorili su ga na to da izbacivanje neće dobro odjeknuti u javnosti, te da Puač nakon svega može dobiti aureolu SDP-ove “zviždačice”. Bilo je i prijedloga da se raspusti požeško-slavonski SDP, da glavni tajnik stranke Nikša Vukas postane povjerenik, te da on na terenu sankcionira uključene u ovu priču.

– Ona je išla protiv mene, protiv stranke, odmah to moramo riješiti – uzvratio je Bernardić. Ivo Jelušić zauzeo se za to da sve ostane na suspenziji, a da se konačna odluka donese nakon što završe unutarstranački izbori. Arsen Bauk upozorio je na to da odluku o isključenju treba potvrditi Glavni odbor, te je upitao Bernardića želi li doista višesatnu raspravu na tom tijelu o uvijek nepopularnom isključivanju iz stranke. Zlatko Komadina predložio je pak da SDP prvo ispita o kakvoj se točno kaznenoj prijavi radi, pa da nakon toga donese odluku o sudbini Tamare Puač.

U tom trenutku Bernardić je Komadini rekao nešto što su svjedoci sveli pod nazivnik “bezobrazno”. Potpredsjednik SDP-a i šef utjecajne primorsko-goranske organizacije na to ga je pogledao i doslovno mu rekao: – J… se ti Davore, zaj…… ti nekog drugog.

Nije odustao

Nakon toga je ustao, uzeo sako, zalupio vratima i otišao. Bernardić, međutim, nije odustao. Odlučio je forsirati slučaj do kraja. Pred desetak članova Predsjedništva koji su prisustvovali sjednici stavio je prijedlog o isključenju Puač iz SDP-a. Za isključenje su bili svi, jedino je Bojan Glavašević bio suzdržan.
U vrhu SDP-a sada se pribojavaju da DORH po kaznenoj prijavi doista ne podigne optužnicu protiv Bernardića i njegovih suradnika, čime bi se predsjednik SDP-a našao u potpuno izgubljenoj situaciji. Nitko od naših sugovornika ne vjeruje da je Bernardić doista krivotvorio dokumente vezane uz kandidaturu Mitra Obradovića u Požegi, ali svjesni su da bi takav rasplet mogao biti veliki udarac. I za samog Bernardića, i za čitav SDP.

Kolarić na meti

Neki SDP-ovci tvrde da je Davor Bernardić počeo razmišljati o isključenju Aleksandre Kolarić iz SDP-a jer je procijenio da ona ima šanse u lipnju na unutarstranačkim izborima preuzeti zagrebački SDP. Bilo je, upozoravaju oni, puno oštrijih kritika SDP-ovaca na Bernardićev račun pa se nije posezalo za isključenjem. Pritom spominju sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček, koja je na naslovnici “Jutarnjeg” poručila Bernardiću da mora otići, te Ranka Ostojića, koji je poručio šefu da se, radi dobrobiti socijaldemokrata, povuče s funkcije.

A do jučer je govorio..

U vrijeme dok je SDP vodio Zoran Milanović, Bernardić se javno protivio izbacivanju članova iz stranke.
– Izbacivanje ili obračun nikome ništa dobro nije donijelo. Zato sam protiv izbacivanja. Treba naći snagu za zajedništvo – tvrdio je tada Bernardić, koji je glasao i protiv izbacivanja Aleksandre Kolarić i protiv raspuštanja splitskog SDP-a. – Olako smo se odrekli nekih ljudi, moramo početi okupljati. Ja sam uvijek protiv izbacivanja – objašnjavao je Bernardić, poručujući da se njega nitko ne mora bojati “jer se nikada nije revanšistički obračunavao s neistomišljenicima”, piše Slobodna.

Najnovije

Još iz rubrike