Picula o Stieru na čelu HDZ-a: Ostaje otvoreno pitanje kapaciteta te stranke da podrži i održi kandidata sa naglašenom antikorupcijskom agendom

Davor Ivo Stier je jedini na subotnjem Saboru HDZ-a jasno pokazao da ima ambicije voditi HDZ.

U svom govoru u kojem je upozorio na opasnosti klijentelizma kazao je: “Moramo snažno ući u borbu protiv klijentelizma. Gledam vas u lice i pitam jeste li spremni? Velim vam, ja sam spreman i vjerujem da ste i vi spremni”. Mnogi su tu njegovu izjavu protumačili kao jasno pokazivanje ambicije da želi preuzeti HDZ-a.

Poznato je da je Davor Ivo Stier blisko surađivao s Toninom Piculom u vrijeme dok su obojica bili zastupnici u EU parlamentu i ta je suradnja plijenila iznimno mnogo pažnje jer je između tadašnjih predsjednika SDP-a i HDZ-a, Milanovića i Karamarka, bila nezamisliva i najosnovnija komunikacija. Tonino Picula je pisao i predgovor za knjigu Davora Ive Stiera, Nova hrvatska paradigma: ogled o društvenoj integraciji i razvoju, piše Net.hr.

“Moja suradnja s gospodinom Stierom, dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, početno se temeljila na zajedničkom prepoznavanju problema političke participacije Hrvata u Bosni i Hercegovini odnosno sve očitije opće disfunkcionalnosti te države u Daytonskim okvirima. To nas je postupno dovelo i do razgovora o perspektivi same Hrvatske kao najnovije članice EU. Složili smo da je 1. srpanj 2013. zaključio jedno razdoblje u povijesti naše zemlje te da je potrebno pronaći nove društvene fokuse u novim okolonostima.

“Ne oklijeva žrtvovati kvantitetu radi kvalitete”

Izlaz smo vidjeli u napuštanju koruptivnog sustava zatvorenih institucija i autoritarnog modela upravljanja političkim strankama. Svoja razmišljanja na tu temu oblikovao sam kao pogovor Stierovom ogledu o društvenoj integraciji i razvoju. Naša suradnja je tako ukorićena, ali time ujedno i zaključena budući da se nismo više susretali nakon njegovog ulaska u Vladu Andreja Plenkovića”, kazao je o Stieru Picula.

Tonino Picula cijeni Stiera kao političara, ali i problematizira njegovu podršku izrazito konzervativnim inicijativama: “Gospodin Stier je političar jasno i snažno oblikovanog svjetonazora. On razmišlja dugoročno i ne oklijeva žrtvovati “kvantitetu radi kvalitete” ako procjeni da razvoj događaja kompromitira njegovu ulogu u političkim procesima u koje je uključen. S druge strane, njegovi angažmani u Vladi, kao i potezi nakon ostavke, predstavljaju podršku, ali i daju sadržaj izrazito konzervativnim inicijativama na domaćoj sceni. U Hrvatskoj 2018. tako na zamahu dobiva kontinuitet političke polarizacije, a ne “afirmiranje nove političke paradigme društvene integracije”.

Picula je dosta skeptičan oko mogućeg dosega u HDZ-ovoj borbi protiv klijentelizma: “Nesporno je da odnosi u HDZ-u uvelike određuju slijed zbivanja u Hrvatskoj. Činjenica je i da ta stranka u svojoj političkoj alatnici nikada nije imala stvarne instrumente za borbu protiv korupcije i klijentelizma koji opstaju kao najtvrdokorniji strukturni problemi hrvatskog društva. Baš nasuprot, kada bi izgubio vlast i priliku da crpi javne resurse, HDZ se obračunavao sa svojim liderima.

Zato ostaje otvoreno pitanje kapaciteta te stranke da podrži i održi kandidata sa naglašenom antikorupcijskom agendom, kao što je g. Stier. Bez obzira na naglašenu nacionalnu retoriku i manipulaciju stvarnim političkim izvorima te pošasti koja demografski prazni Hrvatsku i drži je na začelju raznih EU ljestvica.”, kazao je Picula, piše Net.hr

Stierov govor koji je oduševio HDZ-ovce: Ja sam spreman i vjerujem da ste i vi spremni!

Share This Article