Predsjednica nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: Zadužili smo tajne službe da se izrade posebne mjere

U ponedjeljak je zasjedalo Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila zbog afere s mailovima. Sastanak se održao na Pantovčaku u jutarnjim satima.

Predsjednica je nakon sastanka na Pantovčaku, izrazila zabrinutost: ”Zabrinuta sam oko nekih elemenata. Zadužili smo tajne službe da se izrade posebne mjere i preporuke te zakonodavni okvir za korištenje raznih medija kojima se služimo u komunikaciji i za sigurnost klasificiranih informacija”.

Na pitanje o kojim se mjerama radi, odgovorila je da će ih predložiti službe.

S premijerom je, kaže, načelno razgovarala o demografiji. ”Načelno smo razgovarali, ja sam mu to predložila. Danas sam mu najavila da šaljem pisani prijedlog. Voljela bi da to napravimo u sinergiji, jer se ne možemo razilaziti. Ja bih voljela da moj prinos bude poluga snažne strategije, jer ne možemo se ograničiiti na populacijske politike već to uključuje sve vidove institucija”, kaže Predsjednica.

Na pitanje što joj je rekao, odgovara: ”Razgovarat ćemo o tom”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog afere s mailovima zatražila je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Traži sve detalje e-mail prepiske, kao i odgovor komplicira li se namjerno nagodba. Osim o Agrokoru, razgovarat će se o odnosima sa susjedima i migracijskoj politici.

Predsjednica požuruje Vladu i u vezi s reformama i demografijom. Premijer uvjerava: “Ovo je godina promjena. Tko će provoditi reforme i tko će Hrvatsku odvesti naprijed, ako ne Hrvatska demokratska zajednica?”

Međutim, prošlo je pet mjeseci, a reforme su uglavnom na čekanju. Predsjednica je premijera brifirala o svojim mjerama za demografiju te i dalje inzistira na sjednici Vlade. No dogovora s njim još nema, a bude li odbijena, mjere će predstaviti sama.

SDP je kritičan, iako ni njihova Vlada nije provela reforme, koje traže Europska komisija i poslodavci. “Najviše zabrinjava reformski potencijal ove Vlade, kojeg nema. Nema ga zbog političke nestabilnosti, afera i svega onoga s čime se ova Vlada suočava”, smatra Branko Grčić.

Jedna je od najpotrebnijih reforma obrazovanja. Pilot-projekt počinje ove jeseni, javlja dnevnik.hr.

Facebook Komentari