Britanski parlamentarci u BiH: Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno zainteresirano za stanje na Balkanu

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske će, bez obzira na izlazak iz Europske unije, ostati angažirano na Balkanu, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu, jer je britanska Vlada svjesna ozbiljnih izazova s kojima se ta regija sučeljava, uključujući sve izraženiji utjecaj Rusije, izjavio je danas u Sarajevu Nigel Martin Evans, voditelj izaslanstva britanskog parlamenta pri Interparlamentarnoj uniji (IPU), čiji članovi borave u višednevnom posjetu BiH.

“Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, no mi ne napuštamo Europu jer je to i zemljopisno nemoguće. Ovaj posjet dokaz je kako Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske želi nastaviti snažnu suradnju s državama regije i nakon napuštanja Unije “, kazao je Nigel Martin Evans novinarima nakon sastanka s bosanskohercegovačkim parlamentarcima, javlja BiH novinska agencija FENA.

Komentirajući mogućnost da se Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske snažnije uključi u rješavanje problema koje ima BiH, posebice u svjetlu pojačanog utjecaja Russke Federacije, britanski je parlamentarac Nigel Martin Evans potvrdio kako njegova zemlja dijeli zabrinutost Zapada zbog te činjenice

Zanimanje Londona za regiju, kako je ustvrdio, nije potaknuto Brexitom, ono je uvijek postojalo a sada je samo potvrđeno zbog planova za napuštanje EU.

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz EU, po njegovu sudu, otvorit će prostor za potvrđivanje bilateralnih odnosa s brojim državama s kojima će Vlada u Londonu, primjerice, potpisati nove trgovinske sporazume.

“Cilj nam je ojačati trgovinsku suradnju sa svima koji su za to zainteresirani”, kazao je Nigel Martin Evans.

Kako će članovi britanskog izaslanstva pri IPU idućih tjedana razgovarati s predstavnicima vlasti u BiH na svim razinama, Nigel Martin Evans je najavio kako će nakon toga sve zaključke prenijeti i premijerki Theresi Mary May

Komentirajući mogućnost da se Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske snažnije uključi u rješavanje problema koje ima BiH, posebice u svjetlu pojačanog utjecaja Russke Federacije, britanski je parlamentarac Nigel Martin Evans potvrdio kako njegova zemlja dijeli zabrinutost Zapada zbog te činjenice, javlja britanska novinska agencija Reuters.

“I samo Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske bilo je izložena kemijskom napadu iza kojega stoji Rusija, a riječ je o slučaju trgovanja Sergeja Skripala”, podsjetio je Nigel Martin Evans.

Kako će članovi britanskog izaslanstva pri IPU idućih tjedana razgovarati s predstavnicima vlasti u BiH na svim razinama, Nigel Martin Evans je najavio kako će nakon toga sve zaključke prenijeti i premijerki Theresi Mary May.

Predsjedništvo BiH sačinjavaju Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić

Britanski će se parlamentarci, koji su ujedno članovi IPU-a, sastati s članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara te dužnosnicima Federacije BiH i BiH entiteta Republike Srpske.

Interparlamentarna unija je međunarodna organizacija nacionalnih parlamenata, utemeljena još u 19. stoljeću s ciljem uspostave dijaloga među parlamentima i njihove suradnje u borbi za razvoj demokratskih institucija, međunarodne suradnje i mira.  (Theo Ljubić, Reuters, FENA)

Share This Article