Pedofilski skandal: Splitski fratar kaže da je “svjestan svojih pogrešaka”, oglasili su se i iz Hrvatske provincije sv. Jeronima

“Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fratra u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati”, navedeno je u priopćenju.

Diljem Hrvatske odjeknuo je slučaj u kojem je nekoliko žrtava optužilo danas 78-godišnjeg fratra iz splitskog Samostana sv. Frane da ih je seksualno zlostavljao. Fratar je priveden u policiju i ispitan te pušten na slobodu, a iz PU splitsko-dalmatinske priopćili su i kako je o cijelom slučaju upućeno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Po nekim informacijama djela za koje se fratar tereti nastala su prije 15-ak godina pa bi slučaj mogao pasti u zastaru. Pred kamerama Provjerenog dvije su žrtve ispričale svoje potresne priče, piše dnevnik.hr.

Protiv fratra se vodio crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a nakon njegova okončanja dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu koja je zaključke proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan.

Danas su se o svemu priopćenjem oglasili i iz Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

“Crkveno-pravni postupak (Prethodna istraga) pokrenut protiv fratra, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi.

Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca. Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fratra u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna.

O konačnoj odluci Kongregacije za nauk vjere javnost će biti pravovremeno obaviještena. Nakana je ovog priopćenja obavijestiti zainteresiranu javnost, napose žrtve s kojima suosjećamo, da se na spomenutom slučaju radi intenzivno, kako bi se pravda izvršila i vratilo povjerenje”, stoji u priopćenju koje potpisuje fra Josip Blažević, provincijalni ministar.

Share This Article