Papa: Kršćanin nije izolirana osoba, nego pripada narodu

Bog nije apstraktan, već nam je u svojoj ljubavi blizu, istaknuo je papa Franjo u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 27. svibnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Budući da ove nedjelje opća Crkva slavi svetkovinu Presvetoga Trojstva, Sveti Otac je u podnevnom nagovoru promišljao o tom središnjem otajstvu kršćanske vjere i života. Napomenuo je da liturgijska čitanja ovoga dana pomažu shvatiti „da nam Bog ne želi objaviti samo kako postoji, nego da je On ‘Bog s nama’, koji nam je blizu, koji nas ljubi, koji hoda s nama, koji se zanima za našu osobnu povijest i koji se brine o svakomu počevši od najmanjih i najpotrebitijih”.

On je Bog „gore na nebu”, ali je istodobno „ovdje na zemlji”, naglasio je Papa i nastavio: „Iz tog razloga ne vjerujemo u jedno udaljeno, ravnodušno biće, ne! Već vjerujemo u ljubav koja je stvorila svemir i narod, postala tijelom, za nas umrla i uskrsla te kao Duh Sveti sve preobražava i dovodi do punine”.

Sveti Otac podsjetio je da sveti Pavao, koji je osobno doživio tu preobrazbu koju je učinio Bog-Ljubav, priopćava Božju želju da ga se naziva Ocem ili, još bolje, „tatom”, s potpunim povjerenjem djeteta koji se predaje u ruke onoga koji mu je darovao život. Duh Sveti čini da Isus Krist ne postane lik prošlosti, nego da osjetimo kako je blizu, da je naš suvremenik, da iskusimo radost bivanja djecom koju ljubi Bog, rekao je Papa.

U evanđelju je Uskrsli obećao da će uvijek biti s nama: „I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta” (Mt 28,20). Zahvaljujući njegovoj prisutnosti i moći njegova Duha možemo mirno ostvariti poslanje koje nam je povjerio, rekao je Papa, objašnjavajući da je „naše poslanje propovijedati i naviještati svima njegovo evanđelje i tako širiti zajedništvo s Njim i radost koja iz njega proizlazi”.

Iz tog nam razloga svetkovina Presvetoga Trojstva omogućuje promatrati otajstvo Boga koji neprestano stvara, otkupljuje i posvećuje, uvijek s ljubavlju i iz ljubavi. Otpočetka je odabrao hoditi zajedno s čovječanstvom i oblikovati narod koji je blagoslov za sve narode i ljude, ne isključujući nikoga, kazao je papa Franjo i nastavio: „Kršćanin nije izolirana osoba, nego pripada narodu, narodu koji tvori Bog”. Ne mogu biti kršćanin bez tog pripadanja i zajedništva. Mi smo narod, narod Božji, istaknuo je papa Franjo, a izvijestio Hrvatski program Radio Vatikana.

Facebook Komentari