1.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo VIDEO: Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron: neće biti ukidanja sankcija Ruskoj...

VIDEO: Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron: neće biti ukidanja sankcija Ruskoj Federaciji bez napretka oko Ukrajine

Predsjednik Francuske Republike, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron jučer je rekao da Europska unija neće ukinuti sankcije Ruskoj Federaciji ako neće biti napretka u pitanju Ukrajine, ali je s ruskim predsjednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom našao zajednički jezik glede postupaka američkog predsjednika Donlda Johna Trumpa u pitanju sporazuma o klimatskim promjenama, međunarodnoj trgovini i sporazuma s Islamskom Republikom Iran.

“Lopta je kod Rusije i Ukrajine. To je jednostavno tako. Nećemo ukinuti sankcije ako se ništa ne učini. O tome smo razgovarali s Vladimirom Vladiirovičem Putinom”, rekao je za britanski Reuters francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron na konferenciji za tisak, a nakon sastanka s ruskim predsjednikom u Sankt Peterburgu.

Zemlje Europske unije sastat će se u srpnju kako bi razmotrile produljenje sankcije Ruskoj Federaciji uvedenih 2015. godine, najavio je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Francuska je u sporu s Moskvom zbog ruske aneksije Krima prije četiri godine i navoda da se Ruska Federacija uplela u francuske predsjedničke izbore podržavajući Macronovu protukandidatkinju.

No Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron i Vladimir Vladimirovič Putin su na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu iskazali i bliske stavove glede politika SAD-a u, među ostalim, pitanju klimatskih promjena, međunarodnoj trgovini i sporazumu o nuklearnom programu Islamske Republike Iran, koji je ugrozila odluka Donalda Johna Trumpa da iz njega povuče Sjedinjene Američke Države.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma otvara mogućnost da francuske i ruske i tvrtke koje posluju s Islamskom Republikom Iran pogode jednostrane američke sankcije.

Govoreći na tribini pred ruskim dužnosnicima i poslovnim ljudima, ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin je ocijenio da je povlačenje SAD-a štetno i kontraproduktivno.

Također je napao SAD za primjenu zakona izvan američkih granica i kažnjavanje stranih kompanija. “To je neprihvatljivo i mora stati”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, koji je posjetio Washington i neuspješno pokušao uvjeriti američkogg predsjednika Donalda Johna Trumpa da nastavi poštivati sporazum s Islamskom Republikom Iran, ipak nije izravno kritizirao čelnika SAD-a. Rekao je da ima snažan odnos s Donaldom Johnom Trumpom ali i priznao da postoje “pitanja u kojima se razlikuju”.

On je rekao kako će pokušati uvjeriti američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa da se vrati razgovorima o iranskom nuklearnom programu, a bio je kritičan i prema Trumpovoj odluci da preseli veleposlanstvo SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem, koja je bila protivna stajalištu većine europskih vlada.

https://www.youtube.com/watch?v=MWADX7mp5do

VIDEO – Giuseppe Conte, mandatar za sastavljanje nove talijanske vlade, počeo je niz konzultacija oko izbora ministara u svojoj vladi

“To nije bilo poželjno”, rekao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron i dodao da je preseljenje veleposlanstva odigralo ulogu u fatalnim sukobima palestinskih prosvjednika s izraelskim snagama sigurnosti, prenosi brittanska novinska agencija Reuters.

Tijekom tribine francuski je predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron sjedio pored ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina i obraćao mu se s “dragi Vladimire”, a dvojica čelnika su odobravajući klimala glavama jedan drugome u nizu pitanja.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je rekao da je Donald John Trump, de facto, izgubio u pitanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, jer se međunarodni konsenzus oko podrške sporazumu održao iako su SAD iz njega istupile.

Trumpova administracija je prošlog mjeseca uvela sankcije nizu velikih ruskih tvrtki, a taj je korak pogodio i europske i druge međunarodne kompanije koje su morale prekinuti poslovne veze s ruskim kompanijama pod sankcijama iz straha od odmazde službenog Washingtona.

Francuski je predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron više puta spomenuo potrebu uspostave “europskog financijskog suvereniteta”, što bi bio udarac oslanjanju europskih gospodarstava na financijski sustav SAD-a.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron je doputovao u Sankt Peterburg s brojnim izaslanstvom francuskih poslovnih ljudi spremnih potpisati ugovore s Ruskom Federacijom bez obzira na nove sankcije SAD-a.

Na konferenciji za novinare francuski je predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron također kazao kako želi “pružiti ruku novoj talijanskoj vladi” i predložiti joj suradnju na pitanjima sigurnosti, migracija i geopolitičkim pitanjima, poput produbljivanja eurozone.

“Vidjet ćemo što će Italija izabrati, poštujem tu veliku zemlju koja je uvijek bila uz nas”, rekao je Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, dodajući kako smatra Italiju važnom članicom EU-a i saveznicom.

Giuseppe Conte, mandatar za sastavljanje nove talijanske vlade, počeo je u četvrtak niz konzultacija oko izbora ministara u svojoj vladi, javlja britanska novinska agencija Reuters.

(Theo Ljubić, The Daily Mail, Reuters, VOA)

Najnovije

Još iz rubrike