Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija u sporu oko programa satelitske navigacije Galileo nakon Brexita

Ad

Pregovori Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske s Europskom unijom oko suradnje na području sigurnosti nakon Brexita zapeli su oko programa satelitske navigacije Galileo nakon što je prije dva dana Ujedinjeno Kraljevstvo  Velike Britanije i Sjeverne Irske uputilo “snažan prigovor” zbog isključenja iz projekta.

Galileo je glavni program EU-ove svemirske strategije i za cilj ima osigurati podatke za navigaciju i postati alternativa GPS-u Sjedinjenih Američkih Država. Namijenjen je industriji, armijama i službama za izvanredna stanja i hitnu pomoć.

Po Europskoj komisiji, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz EU-a znači da ta zemlja više ne može sudjelovati u programu Galileo, što London oštro osporava, prenosi britanski Reuters.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je jednostrano i i samostalno odlučilo izaći iz EU-a, a to podrazumijeva i napuštanje njegovih programa”, rekao je glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Bernard Barnier ranije ovoga mjeseca i dodao da suradnaj oko Galiela treba biti postavljena na “nove osnove”.

Po pravlima EU-a “treće zemlje i njihove tvrtke ne mogu sudjelovati u razvoju sigurnosno osjetljivih projekata”, rekao je Michel Bernard  Barnier ali je dodao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske moglo nastaviti  koristiti kodirane signale programa.

No, službeni London tvrdi da je njegovo sudjelovanje u interesu obje strane i prijeti razviti konkurentski program ako će biti isključen, javlja britanska novinska agencija Reuters.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je u četvrtak upozorila da isključenje britanske industrije iz Galilea “riskira dovesti do kašnjenja programa do tri godine i stvoriti dodatne troškove do jedne milijarde eura”.

Također je britanska Vlada premijerke Therese Mary May uputila “snažan prigovor” na isključenje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz rasprava o sigurnosti u razdoblju nakon napuštanja EU-a 2019. godine, upozoravajući da se time prejudiciraju odluke o budućim sigurnosnim odnosima koje još nisu donesene. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari